Vinnarna på Stellagalan

Igår var det premiär för Stellagalan, en gala för de bästa kvinnorna inom svensk gastronomi. En gala av, med och för kvinnor. Tillställningen ägde rum på Eriks Gondolen och konferencier var Sissela Kyle. Nedan hittar du alla vinnare samt motiveringar (på bilden ovan saknas Josephine Sondlo och Karin Fransson).

Årets Stella-sommelier – Beatrice Becher, Folii vinbar, Stockholm (i RV2 2017 kunde du läsa en intervju med henne samt var hon på omslaget)
Som en av Sveriges stora dryckesprofiler har hon ingjutit respekt hos kollegor med sina djupa kunskaper om vin och det medföljande sommelierhantverket. Med flertalet imponerande placeringar på prispallar både i och utanför Sverige, och som omtyckt poddpratare och frontfigur på en av Stockholms bästa vinbarer är hon en självklar vinnare.

Årets Stella-konditor – Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art, Hökarängen
Med sina konstnärliga och mästerligt utförda tårtor har Liv Sandberg slagit världen med häpnad. Hennes många vinster i tävlingar på både svensk och internationell nivå visar på ett enormt driv och skicklighet. Sammantaget är Liv Sandberg, med sitt kunnande, sitt mod och sina goda smaker en sann förebild för konditorer.

Årets Stella-servis – Sara Simu, Restaurang Luppioberget, Tornedalen
Med hängivenhet om de små detaljerna och ett utpräglat sinne för restaurangens flöde visar Sara Simu sin breda kompetens inom service. Den djupa kunskapen om såväl den lokala omgivningen som råvarorna på tallriken och i glaset förmedlas med en värme som ger mersmak, och är ett strålande exempel på ett levande restaurang-Sverige utanför de stora städerna.

Årets Stella-bartender – Jospehine Sondlo, Bar Hommage, Stockholm (i RV7 2017 kunde du läsa en intervju med henne samt var hon på omslaget)
Att använda ordet ”proffs” för att beskriva Josephine Sondlo ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas hon imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av denna stjärna till bartender.

Årets Stella-kock – Saori Ichihara, Ichi, Stockholm
Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat mat-Sverige. Ständigt utmanar denna kock sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna.

Årets Stella-mentor – Malin Söderström, Moderna Museet mm, Stockholm
Vinnaren har under sin karriär – på ett både prestigelöst och ödmjukt sätt – stöttat och lyft andra kvinnor i branschen. Samtidigt har hon modigt utmanat sig själv att gå utanför sin ”comfort zone”, och peppat andra att våga göra detsamma. Malin Söderström är en solklar förebild som matlagare, chef och krögare.

Årets Stella-bagare – Maria Printz, Printz bageri, Stallarholmen
Bagaren som ligger bakom succén Printz bageri i Stallarholmen snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Maria Printz är en mycket kunnig, hantverksskicklig och generös ”medmatmänniska” som genom åren har satt ett stort avtryck i bagerivärlden.

Årets Stella-media – Anna och Fanny Bergenström
Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång … Alltid med en egen ton, och ofta med en förbättring av grundreceptet. Anna Bergenströms inflytande över svenska folkets matvanor är stort. Nu utgör hon och dottern Fanny ett radarpar som visar att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.

Årets Stella-hederspris – Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Karin Fransson tillhör toppskiktet i mat-Sverige. Genom sin passion och uthållighet inom många områden har hon inspirerat generationer av svenska kockar. Hennes banbrytande matlagning kännetecknas av stor kärlek till råvarorna. Karins livsgärning gör henne till en mycket värdig och självklar vinnare av Årets STELLA – hederspris.

Senaste numret