Vinnarintervju med Martin Moses – Årets kock 2019

Martin Moses, som till vardags jobbar på SK Mat & Människor i Göteborg, är Årets kock 2019 och Sverigemästare i professionell matlagning 2019. Läs vår vinnarintervju med honom!

Text: Pia Bendel Foto: Samuel Unéus

Du vann! Vad tänker du om det?
– Det är helt enormt! När jag hörde mitt namn kände jag en stor glädje och lättnad.

Tredje gången gillt. Varför ställde upp igen?
– Att komma tvåa förra året var en enorm besvikelse, det var tufft att vara så nära att vinna, även om jag visste att jag hade gjort bra ifrån mig. Just då kände jag mig färdig med att tävla. Sen blev jag ändå lite sugen, inte minst när familjen sa att de skulle stå bakom mig om jag gav mig in i det igen. Min fru menade att ”jag har vad som krävs”. Och jag tycker om att utmana mig själv.

Vad var det som gjorde att du vann i år?
– Jag var bättre förberedd och visste vad jag gav mig in på. Jag kom upp till Stockholm, där tävlingen ägde rum, en dag tidigare så jag hade tid att ta det lite lugnt och hitta harmonin i mig själv innan det drog igång. Sedan var det lite tur också, en av de hemliga råvarorna var havskräfta, en råvara jag jobbar med dagligen.

Vilken var den största utmaningen?
– Råvarukunskapen. Och jag var stressad hela första tävlingsdagen (tävlingen pågick i två dagar, reds. anm.), det kändes som jag var ett steg efter hela tiden. Det är en mental styrka att kunna leverera ändå. Andra dagen var dock en helt annan känsla, då hade jag flyt istället. Man måste inte vara bäst i allt men man måste vara bra i mycket i den här tävlingen. 

Vilka, förutom familjen, har stöttat dig?
– Götaplatsgruppen/SK Mat & Människor där jag är anställd eftersom de tillåtit mig att lägga mycket tid på träning. Även mina kollegor som fått jobba hårdare när jag och Ola Wallin, som också var i final, inte varit på plats. Alla leverantörer. Och mina vänner, inte minst barndomsvännerna, vilka inte ens jobbar i restaurangbranschen. Första gången jag tävlade, 2007, kom tio vänner och kollade på finalen. I år kom samma gäng och hejade på mig på plats och någon till och med grät glädjetårar för att jag vann.

Vad har du för råd till dem som funderar på att ställa upp nästa år?
– Våga tävla! Var det något som fick mig att tveka att ställa upp var det tanken på att det kunde gå dåligt. Hur skulle det upplevas? Skulle det vara dåligt för bilden av mig? Men det är bara positivt att ställa upp, hur det än går utvecklas du både inom yrket och som person, och du får nya vänner.

Varför blev du kock från början?
– Det växte fram. Jag har alltid haft svårt att sitta still, dessutom är jag kreativ, så det är ett passande jobb. Som barn var jag också mycket i naturen och plockade svamp och bär. Vi odlade också en del inom familjen. Jag var nära råvarans ursprung och vi behandlade råvarorna på ett bra sätt, vilket också har bidragit till mitt yrkesval. 

Vad ska du göra nu?
– I veckan ska jag jobba som vanligt på restaurangen. Vi har ett öppet kök och det ska bli extra kul att möta gästerna efter detta. Det ska också bli skönt att återgå till vardagen och ge tillbaka till dem som hjälpt mig med detta. 

Senaste numret