Vinnarintervju med Årets Kock 2018

David Lundqvist vann Årets Kock 2018 väl förberedd på tredje försöket. Restaurangvärlden pratade med honom efter det första omtumlande dygnet som regerande svensk mästare i matlagning.

Text: Pia Bendel Foto: Gustaf Månsson

Det var i morse den här intervjun med David Lundqvist äger rum. I lördags stod han som segrare i Årets Kock 2018 efter två dagars kamp. Frågorna från olika journalister har sedan dess avlöst varandra och trots att timmen är tidig har han även hunnit medverka i radio före vårt samtal. Rösten är lite hes men glad.

Hur mycket har du sovit de senaste dygnen?
– Relativt bra. Natten mellan tävlingsdag ett och två sov jag som en stock i över sju timmar. Det var bra av tävlingsledningen att inte ge oss någon information alls om kommande uppgifter efter första dagen för då fanns det inget att tänka på över natten, vilket gjorde det möjligt att sova. Jag var till och med som bäst den andra dagen.

Du gjorde ett ärevarv när det stod klart att du vunnit.
– Ja, jag hade familj, vänner och arbetskamrater på plats och ville få ögonkontakt med dem.

Vad hade du för nytta av att ha tävlat två gånger innan?
– Jag ställde upp första gången 2015 utan att riktigt veta vad jag gav mig in på. Sedan var jag tillbaka 2016. Den här gången hade jag gjort alla misstag innan och var organiserad i mitt arbete. Dessutom har jag landat och fått en egen identitet i min mat, jag lagar mat som jag tycker om, inte något jag tror att andra ska gilla.

Vad kännetecknar din matlagning?
– Höga smaker. I tävlingen var jag noga med att inte fastna i typisk (tung) höstmatlagning med mycket must, maillard-toner, grädde och sådant utan gick mer på det ljusa och lätta köket med mycket syra i. Fett använde jag mest för att balansera syran i maten.

Smart jobbat! Det verkar som du var väl förberedd inför tävlingen?
– Ja, jag hade bland annat gjort en mall inför den hemliga råvarukorgen där jag skrivit upp olika råvaror och vilka tekniker jag skulle jobba med om de dök upp. Att jag kunde luta mig mot den gjorde att jag inte tappade fokus, vilket man lätt gör vid detta moment. Jag har också tränat på hemliga råvarukorgar innan. Det gäller att tänka Vilka verktyg har jag? och Vilka är mina styrkor? och sedan utnyttja dem till max. Dessutom har jag hållit mig i fysisk form genom att träna framför allt på gym minst tre dagar i veckan, och jag har regelbundet träffat en mental coach.

Vilken var den största utmaningen för dig?
– Tiden, det är svårt att hålla fokus under så lång tid. Första dagen blev jag färdig för tidigt och fick gå ner på sparlåga tills det var dags för action igen, den pendlingen är svår. Men det behövs mycket tid när man har en hemlig råvarukorg med i tävlingen, annars blir inte resultaten bra.

Årets upplägg med bland annat flera kunskaps- och teknikprov var nytt, vad tyckte du om det?
– Bra, det gynnar dem med bred kunskap och erfarenhet, inte bara dem med rätt back up och mycket tid att träna. Nu är det rätt nivå på Årets Kock.

DAVID I TRE ORD
1. Arbetshäst.
2. Organiserad.
3. Kreativ.

OM DAVID
Jobbar: Grând Hotel, Saltsjöbaden, Stockholm.
Tidigare arbetsplatser: Gute Köttrestaurang & Grillbistro, Stockholm. Operakällaren, Stockholm. Restaurang Jonas, Stockholm. Hos Pelle, Göteborg. Fiskekrogen, Göteborg. Restaurang Fond, Göteborg. Slussens Pensionat, Orust (David började där som diskare när han var 13 år och slutade som köksmästare när han var 23 år).

Senaste numret