Vegansk utmaning i Bocuse d’Or 2017

Med knappt två månader kvar till Bocuse d’Or presenterades tallriksrätten för de tävlande: en helt vegansk rätt.

Den 30-årsjubilerande tävlingen kallas även Kock-VM och äger rum i Lyon den 24-25 januari 2017.

Tidigare i år vann Sveriges representant Alexander Sjögren bronsmedaljen i Kock-EM i Budapest, vilket säkrade platsen i VM. Sedan i somras har han ägnat all sin tid till tävlingen och tränar just nu på faträtten som presenterades i september: Bressekyckling och skaldjur. Om en månad ska receptet på Sveriges veganska tallrikspresentation skickas in.

 – Det är fantastiskt inspirerande att få lägga fullt fokus på vegetariska råvaror. Ambitionen är nu att skapa den godaste vegan-rätt som går att tillagas. Jag känner mig lyckligt lottad som är med just i år för det här känns nytt och modernt, säger Alexander Sjögren i ett pressmeddelande.

De tävlande kommer att få en lista på 146 ingredienser att välja ifrån till den veganska tallrikspresentationen. Till det får de välja två ingredienser som representerar det egna landet. Rätten får vara varm eller kall eller både och.

 – Det är överraskande och roligt att fransmännen nu sticker ut hakan och tar ytterligare ett steg i den gastronomiska utveckling vi sett mycket av i norra Europa de senaste åren. Det är otroligt spännande att arbeta med vegetariska produkter rakt igenom, något som också kommer att bli utmanande för många av de tävlande, säger Henrik Norström, President i Svenska Bocuse d’Or Akademien i pressmeddelandet.

Senaste numret