Ulrika Brydling om Årets Kockelev och Årets Kockelever

Den 6-7 maj äger gymnasietävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever (tidigare Swedish Young Chef Award och Unga Ekokockar) rum på Gamla Riksarkivet i Stockholm. Arrangör är Årets Kock tillsammans med tävlingsledaren Ulrika Brydling och Restaurangvärlden. Vi ställde några frågor till Ulrika Brydling.

Varför ska ungdomar ställa upp i dessa tävlingar?
– De är en stor möjlighet att utvecklas både som matlagare och som människa. Att tävla sätter allt på sin spets, du måste vara lite bättre än vad du vanligtvis är, i ett pressat läge. I lagtävlingen gäller det även att kunna hålla uppe en teamkänsla. Det är också en chans att nätverka med likasinnade i samma ålder samt att lära känna många från branschen.

”Alla är vinnare” brukar du säga, vad menar du med det?
– Genom att skapa en rätt, skriva recept, skicka in sitt bidrag, bli uttagen och träna inför tävlingen är eleven redan en vinnare eftersom denna har utvecklats så mycket mer än många andra i samma ålder. Att sedan tävla, leverera sin rätt och känna sig nöjd med sin insats gör eleven till mer än vinnare, ungdomarna lär sig så mycket på sin resa.

Du har tävlat själv, vad har det gett dig?
– Det har lärt mig att våga och att vara nyfiken. Det har också hjälpt mig att bli bättre på att organisera mig. Dessutom har det absolut gjort mig till en bättre matlagare. Och inte minst har det bidragit till ett stort kontaktnät i branschen

Vilka tips har du till finalisterna?
– Att fokusera, ha roligt, smaka på maten och att leverera på tid.

Vad tycker du om att Årets Kock har gått in i tävlingarna?
– Det är ett stort lyft för eleverna. Nu finns det naturliga mentorer till de tävlande genom tidigare Årets Kock-vinnare.

Hur är intresset för tävlingarna?
– Det är stort, vi har fått många bidrag till alla tävlingar och flera skolor som tidigare inte tävlat har skickat in bidrag.

Söker även tjejer till dessa tävlingar?
– Genom åren har det varit ungefär lika många tjejer som killar som sökt. Till Årets Kockelever, både för årskurs 2 och 3 i gymnasiet, är det 50/50 som har sökt även i år.  Sista dagen att skicka in till Årets Kockelev har inte passerat än.

 

Senaste numret