Tre stjärnkrogar i Göteborg KRAV-märks

Koka, Thörnströms kök och SK Mat & Människor tar ställning för en hållbar gastronomi genom att KRAV-märka sig. Därmed finns det fem KRAV-märkta Michelinkrogar i Sverige.

Koka, Thörnströms kök och SK Mat & Människor ligger i Göteborg och har alla stjärnor i Guide Michelin. Nu är de även KRAV-certifierade. För Björn Persson, krögare på Koka, handlar certifieringen om att ta restaurangens filosofi om hållbart producerad mat ett steg längre:

– Den typ av restaurang som vi tillhör bör ta ett stort miljöansvar. Om vi, som jobbar med säsongsbaserad västsvensk mat, klarar att hitta nog med ekologiska råvaror så klarar andra också av det!

Håkan Thörnström driver Thörnströms kök tillsammans med Anne Thörnström. Även de har jobbat med en ekologisk inriktning de senaste åren:

– När vi har sökt efter den bästa råvaran så har den ofta varit ekologisk, säger Håkan, som märker att kroggästerna gärna väljer en restaurang med ett seriöst miljöarbete.

För Stefan Karlsson, krögare på SK Mat & Människor, är KRAV-certifieringen med dess tre nivåer ett verktyg som sporrar till att öka andelen KRAV-märkt på menyn:

– Man måste inte vara världsmästare från början. Skulle alla krogar bara börja med att byta ut 15 produkter till KRAV-märkta skulle det göra stor skillnad.

Det finns sedan tidigare två KRAV-certifierade restauranger som är med i Guide Michelin: Restaurang Volt i Stockholm och PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner fick sin stjärna i februari.
På bilden syns Anne och Håkan Thörnström.

Senaste numret