Tom Sjöstedt och Daniel Roos årets Nobelkockar

Restaurangvärlden var på presskonferensen där årets Nobelkockar presenterades: kocken Tom Sjöstedt och konditorn Daniel Roos.

Text: Pia Bendel

Tom Sjöstedt berättar att hans mål med maten naturligtvis är att den ska vara god men också att det finns en röd tråd i rätterna och att gästerna blir överraskade i bland, “så att det händer något”. Tom fortsätter:

– Jag gillar nylagad mat och har försökt flytta fram så mycket av matlagningen som möjligt till sista dagen. Jag kan därför ha satt oss i skiten!

Förrätten är vegetarisk, det kommenterar han så här:

– Det är mat som ligger mig varmt om hjärtat, och det är roligt att få visa att det går att laga en, förhoppningsvis, väldigt bra vegetarisk rätt till så många.

Daniel Roos är inte känd för att göra det enkelt för sig, inte heller i detta fallet, utan tvärtom är årets dessert förmodligen den mest utmanande av dem han gjort de fyra år han fått detta uppdrag.

– Jag gillar att tävla med mig själv, säger Daniel.

Han har tagit fram en egen bakform i lera som sedan avgjutits i silikon och därefter i gips för att kunna bli många, 200 stycken närmare bestämt. Han har också samarbetat med en silversmed och tagit fram ett verktyg att stansa ut botten med (till sitt bakverk). Han har inspirerats av Sveriges form, berg, kullar samt årets Nobeltema med is.

– Jag hade tur att det var ett arktiskt/is-tema. Av de Nobel-desserter jag gjort ligger den här absolut närmast arrangemangets tema, berättar han.

– Förutom detta är den god också!

På torsdag flyttar de båda kockarna in Nobelköket. Och på söndag smäller det. Då får vi se exakt vad det är på faten, hur is-temat ter sig i dukningen samt ett fejkat norrsken.

– Då kör vi så det ryker!, avslutar Tom.

Senaste numret