Tintin Larsson vann i SM Unga Bagare 2017

I dag, den 29 mars, gjorde tio unga bagare upp om vem som är Sveriges bästa bagare under 23 år i tävlingen SM Unga Bagare. Under fem intensiva timmar skapade finalisterna kreativa bakverk med nya smakkombinationer. Slutligen tog Tintin Larsson, som arbetar på Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm, hem titeln. Tintin utmärkte sig med stor hantverksskicklighet, strukturerat arbete och en detaljnivå utöver det vanliga.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år. Tintins tema; musik syntes tydligt i skådebrödet som tog juryn med storm. Även wienerbröden utmärkte sig särskilt bland Tintins bakverk.

Juryns motivering löd: ”Med ett imponerande strukturerat arbete och otroligt engagemang skapades vackert utformade bakverk. Årets vinnare har utvecklat en hög hantverksskicklighet och kombinerar detta med ett alltigenom genomarbetat utförande. Dagens insats utlovar en framtid i dur!”

– Äntligen får jag revansch på förra årets andraplats! Jag är stolt, överrumplad och lite trött! Visst har jag tränat mycket, men det är ingen garanti för att vinna. Allt ska klaffa under några stressiga timmar. Men som tur var gjorde det det idag! Mitt tema i finalen var musik – jag har själv gått i musikskola och spelar flera instrument. Så valet var enkelt. Mina största utmaningar inför finalen var wienerbröden och inte minst skådebrödet, som jag hade problem med när jag övade. Men idag har jag bevisat att övning ger färdighet, säger Tintin Larsson, vinnare i SM Unga Bagare 2017.

Finalisterna hade fem timmar på sig att skapa fantasifulla och nytänkande bakverk i fem kategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömde bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik. Juryordförande var konditormästare Peter Halldén.

Senaste numret