Tina-Marie Qwiberg får Utstickarpriset 2018

Krögaren (Gula hönan och Tuppens krog), odlaren och dokumentärfilmaren (bl.a. Bieffekten och Den sista skörden) Tina-Marie Qwiberg får Utstickarpriset 2018 för sin globala ansats att ställa om till en uthållig livsmedelsförsörjning förankrad i myllan på lokal nivå.

– Att få vinna var ett riktigt jäkla halleluja moment. En morot odlad i frisk, levande jord ger mersmak. Kroppen känner det och vips har du ätit två morötter till. En morot odlad i utarmad jord, ger tomhet, du äter max en halv och slänger bort resten. Vi behöver kvalitet istället för kvantitet, säger Tina-Marie Qwiberg.

Juryns motivering
Årets vinnare arbetar helhjärtat och med ett brinnande engagemang för en hållbar framtid och en rik matkultur. Med avstamp i matglädje och välsmakande råvaror jobbar hon för en hållbar utveckling i alla led, från bruket av jorden, till råvarornas kvalitet, lagandet av maten och konsumentens upplevelse. Hennes globala ansats förankras i myllan på lokal nivå. Inte bara genom att själv bevisa att det går att odla goda råvaror med ett välmående jordbruk, utan också genom att göra viktiga dokumentärfilmer om ämnet där hon gör svåra frågor tillgängliga för den breda massan. Tina-Marie Qwiberg inspirerar och ger oss hopp om en levande, motståndskraftig och uthållig försörjning.

Om Tina-Marie Qwiberg
Tina-Marie är dokumentärfilmare, odlare och krögare som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland. Bortsett från animalieprodukter kommer allt som serveras från familjens egen odling. De senaste 17 åren har Tina-Marie arbetat som dokumentärproducent och driver idag produktionsbolaget Tina-Marie Qwiberg AB som gör naturdokumentära filmer och barnprogram åt SVT och UR. Ett brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, har resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”.

Utstickarpriset delas ut av Polarbröd.

Senaste numret