Sveriges bästa butikskockar

I måndags avgjordes Butiksgastro, den nya tävlingen som lyfter kockar, konditorer och bagare i dagligvaruhandeln. Finalerna gick av stapeln i tre matbutiker och vinnarna presenterades under en middag på Fotografiska i Stockholm. I juryn för tävlingen satt Magnus Johansson, Tea Malmegård, Stefan Ekengren och Roy Fares.

Årets Butikskock 2023 blev Henrik Stensvad från Ica Kvantum Södermalm.

Henrik, berätta om dina finalrätter.

– Den första uppgiften var att servera en kall rätt med potatissallad och lax. När jag läste den uppgiften tänkte jag direkt att det kommer bli svårt. Efter mycket provlagade landade jag i att servera en inkokt lax med en twist på lagen tillsammans med rostat amandine som jag kylde ned med en kall ratatouille. Allt toppades med en kräm på bakade tomater, lök, vinäger och socker, mixat med parmesanost och majonnäs. Det blev god kräm med både sälta och sötma.

Ni fick också en hemlig råvarukorg. Hur gick tankarna när du öppnade den?

-Det var super spännande, men när jag såg vad korgen var fylld med så tog det stopp. Men jag förstod ganska snabbt att det var en asiatisk kycklinggryta som skulle göras. Jag gjorde en grytbas som påminde om en blomkålspuré smaksatt med kokosgrädde, citrongräs, vitt vin och vitlök. Rätten presenterades i lager, med kokt ris i botten sedan blomkålspuré, krispigt kycklinglår, rostade grönsaker och toppat med råkost.

Vilket moment i din matlagning var mest kritiskt?

-Helt klart den hemliga lådan! Jag fick problem med ångfunktionen när jag skulle koka ris, och då ska ni veta att jag kokar ris varje dag på mitt jobb. Men riset ville inte bli klart, och till slut hade jag bara 5 minuter innan jag skulle presentera för juryn, hjärtat slog i 180!

Hur kändes det när du hörde ditt namn ropas upp som vinnare?

-Jag var så nervös innan, så det var som att luften gick ur mig. Jag bara skrek rakt ut! Det var så många bra kockar jag tävlade mot. Lyckan infann sig och jag kunde börja andas igen och tog mig upp på scenen.

Årets Butikskök 2023 vann Hemköp City, Stockholm. Vi frågade Cécile Tortora om hur det kändes att tävla.

Berätta om era finalrätter.

-Vi skulle laga en vegetarisk lunchlåda, som vi gav namnet ”Höst i en låda”. Det var en mustig belugalinsgryta med potatis- och jordärtskockpuré toppat med stekt svamp, citronpicklad rödlök och rostade hasselnötter. Vi klurade på rätten ett bra tag för att få ihop alla tre tävlandes idéer utan att det skulle bli spretigt.

Utifrån den hemliga råvarukorgen skulle ni göra en ”svinnpizza”. Hur tänkte ni då?

-Vi gjorde en vegansk, luftig, fräsch pizza med en pepprig tomat- och paprikasås toppad med bakade cocktailtomater, ruccola och citronpicklad zucchini och päron.

Hur förberedde ni er som team inför finalen?

-Vi har jobbat tillsammans i många år och känner varandra ganska väl, men vi har trots det, olika idéer och man får träna mycket på att kompromissa. Men det är ju också ofta där som nya idéer föds!

Vad var känslan när ni hörde ert namn som vinnare?

-Sån glädje och stolthet över att vi fixade det tillsammans!

Se alla vinnare här: www.butiksgastro.se

Senaste numret