“Svårast var att hitta lugnet, lita på sig själv”

Om ett par veckor är det dags för Årets Kock-finalen. Åtta kockar laddar upp för att tävla den 19 oktober 2023. Vi har pratat med finalisterna, först ut; Desirée Jaks!

Vad har du för bakgrund?
– Jag växte upp i en by utanför Gdansk med min mormor och syster. När jag var tolv flyttade jag upp till min mamma och låtsaspappa i Sverige. Innan jag blev kreativ chef på Spesso jobbade jag på Agrikultur i nästan fem år och ännu tidigare bland annat på restaurang Sjön i Jönköping. Jag var medlem i Stockholm Culinary Team 2016, i Juniorkocklandslaget 2017–2018 och nu är jag med i Kocklandslaget med sikte mot OS 2024.

Vilka råvaror arbetar du allra helst med?
– Jag jobbar med mycket grönsaker och vilt i säsong, nära våra bönder och producenter, eller med det skogen har att erbjuda.

Vad var lättast och svårast under kvalificeringstävlingen?
– Svårast var att hitta lugnet, lita på sig själv och tro på det man gör. Att råvarukorgen var ganska begränsad uppfattade jag som enklare, det hjälpte mig längs vägen i planeringen.

Hur har du laddat upp inför finalen?
– Jag ska gifta mig snart så jag använder det som en mentaluppladdning med energi och glädje. Jag har också fått mycket inspiration och erfarenheter genom att träna vidare med landslaget, och testlaga själv i köket!

Foto: Samuel Unéus

Senaste numret