Uppdaterat! “Jag borde fattat bättre” säger krögaren om uppmärksammad video

En krögare i Bockholmengruppen, som bland annat äger Nytorget 6 i Stockholm, får stark kritik som rasist. Detta i samband med att en video från en jobbfest spridits i sociala medier. I denna uppträder den kritiserade personen sminkad till vad som ser ut som ett blackface, och ska föreställa en diskare. Krögaren själv är ångerfull.

Det är en anställd på Nytorget 6 som lagt ut ett klipp på Facebook som filmats under en personalfest igår kväll. I denna är en av krogens krögare sminkad med blackface och skämtar om diskaryrket.

“Jag var på jobbfest/jobbgala igår. Det delades ut priser. För “årets kock”, “servitör” mm. De som var nominerade fick presenteras med bild och namn. Förutom våra diskare. Den nomineringen gick till så som filmen visas. Det är en av ägarna till restaurangerna på filmen. De har fett många krogar i Sthlm. Jag jobbar på Nytorget 6.

Hur som, är en rasist, och dessutom arbetsköpare, ska en fan inte komma undan (…), skriver personen som har lagt upp videoklippet.

– Det som skulle bli en hyllning till våra diskare, där jag bjöd på mig själv, blev helt fel förstår jag nu. Jag har gjort fel, skulle aldrig ha gjort så och är arg på mig själv. Jag borde ha fattat bättre, säger krögaren i nyss nämnda video till Restaurangvärlden då vi kontaktar honom för att höra hur han tänkte.

I handen håller han sina bilnycklar eftersom han precis är på väg att åka runt för att be alla som var på plats personligen om ursäkt. Jag har gjort fel och måste ta konsekvenserna av det. Jag vill göra rätt för mig.


UPPDATERAT!

Detta pressmeddelande har nu gått ut:

“Vi arbetar mycket med att skapa en god gemenskap och kultur i gruppen och gör en rad olika aktiviteter med våra medarbetare att stärka gemenskapen. Vid gårdagens personalfest delade vi ut priser till nio medarbetare. Vi gjorde det för att uppmärksamma och uppmuntra goda insatser.

Tyvärr har vi förstått att enskilda medarbetare uppfattat ett inslag i prisceremonin som rasistisk. Vi ber om ursäkt för detta och vill också beklaga att inslaget fått en utformning som kan uppfattas på detta sätt. Vi är måna om den mångfald vi har och uppskattar våra medarbetare som individer. Vi är också övertygade om att mångfalden gör oss bättre.

Vad gäller våra diskare är de anställda hos oss och många har arbetat på våra krogar i flera år. Vi ser dem som en viktig personalgrupp och behandlar dem på samma sätt som andra medarbetare, både vad gäller inkludering och avtalsvillkor.

Vi kommer under dagen att tala med våra medarbetare för att klarlägga vår ståndpunkt, be om ursäkt för utformningen av inslaget och också understryka att vi alla har en viktig roll för att skapa en bra miljö, för både medarbetare och gäster.”

Mathias Pilblad, delägare

 

Senaste numret