Stellagalan 2022 – alla vinnare

Igår gick 5-års jubileet för Stellagalan av stapeln. Här är alla vinnare:

Årets Stellabagare 2022 – Anna Björlin, Lidingö Bröd & Patisserie, Lidingö
JURYNS MOTIVERING
En pionjär, föregångare och förebild inom bageri samt konditori i Sverige. Genom sin yrkesskicklighet har hon tagit plats i de stora tävlingarna, avlagt mästarbrev och banat väg för fler att följa i hennes fotspår. Vi kan inte annat än att applådera denna kompetenta bagare som har mycket att fira idag.

Årets Stellabartender 2022 – Linn Sterling, Lucy’s Flowershop, Stockholm
JURYNS MOTIVERING
Vår vinnare lägger med ödmjukhet och passion hela sin själ i varje drink. På kort tid har hon exploderat i sin utveckling. Under den egna smakresan mot perfektion, är hon noga med att stötta och lyfta sitt sällskap på deras väg framåt.

Årets Stellamedia 2022 – Johanna Westman, Mosebacke Matstudio, Stockholm
JURYNS MOTIVERING
Vår vinnare har många strängar på sin lyra och har lärt både vuxna och barn att laga god mat. Hon är folkkär programledare, uppskattad kokboksförfattare och lekfull musiker. Arbetar gärna med råvaror från havet och trädgården. Hon inspirerar med kryddor och smaker från hela världen, men har ett extra gott öga till Italien.

Årets Stellamentor 2022 – Nicole Gripenberg Slotte, Yrkesakademien Uppsala
JURYNS MOTIVERING
Med en modern och målinriktad ledarstil håller vår vinnare samman sina grupper av elever och adepter med en oförtröttlig kraft och energi. Vår vinnare är en driven, ödmjuk mentor. Jämställdhetsperspektivet genomsyrar hela hennes tänk och planering. Hon är en bra kvinnlig förebild både som mentor, lärare och ledare.

Årets Stellakock 2022 – Desirée Jaks, Spesso, Stockholm
JURYNS MOTIVERING
Ung, skinn på näsan, en smakpalett som överträffar det mesta. Med massor av erfarenhet är denna ödmjuka och superkapabla kock
en lysande förebild för unga kvinnor som vill framåt. Hon har tävlat med stor framgång drivit stjärnkrogar och samtidigt lyckats måna om sina medarbetare samt tänka både hållbart och i säsong.

Årets Stellakonditor 2022 – Jessica Sandberg, Nya Konditoriet, Umeå
JURYNS MOTIVERING
Vår vinnare kan vara en av Sveriges mest meriterade konditorer. Hon stoltserar med tävlingsframgångar i Årets konditor samt som medlem av Konditorilandslaget. Delar gärna med sig av sina kunskaper till både elever och kollegor. Idag driver hon och är delägare i konditoriet där gäster hittar både klassiskt och modernt i nostalgisk miljö.

Årets Stellaservis 2022 – Emma Ramirez, Frö, Sälen
JURYNS MOTIVERING
Vår vinnare kombinerar sin passion för naturen och klimatet med mathantverk. På så sätt har hon präglat sin arbetsplats med personlighet och driv. Vår vinnare lämnar varken gäster eller kollegor oberörda. Med personlig och proffsig service överraskar hon både mer och mindre vana restaurangbesökare när hon lotsar dem genom kvällen.

Årets Stellasommelier 2022 – Elin Staaff, Bodegan, Umeå
JURYNS MOTIVERING
Vår vinnare välkomnar både stammisen och nykomlingen med samma brinnande intresse för dryck, mat och service. Trots fullt hus har hon förmågan att se varenda gäst vare sig de precis kommer innanför dörren, står vid bardisken eller sitter till bords. Hon har stor lyhördhet och vet nästan vad gästerna vill ha innan de själva vet det.

Årets Stellahederspris 2022 – Suzanne Wohlin, Trosa och Stockholm
JURYNS MOTIVERING
Vår vinnare har lång och gedigen erfarenhet av den gastronomiska branschen. Hon har aldrig låtit sig stoppas av något utan alltid gått sin egen väg och visat var skåpet ska stå. Hon är både ödmjuk och kompetent men även generös och har vigt sitt liv till att lyfta, höja och prisa kvinnor inom svensk gastronomi.

Foto: Johan Gunséus

Senaste numret