Livsmedelsbutik gör spritdrycker av matsvinn

En livsmedelsbutik i Visby har gjort gemensam sak med en lokal sprittillverkare. Resultatet är SPILL, en serie lyxiga spritdrycker gjorda på butikens matsvinn.

Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop Visby, hur fick ni idén till SPILL?

  • Det började egentligen för två år sen när vi blev Årets Hållbara Matbutik i White Guide Green. Efter det började en massa företag och kunder höra av sig, dessutom bestämde vi oss för att komma ner i noll matsvinn. Bland annat fick vi kontakt med en lokal sprittillverkare, Johan Johansson på Gotland Spirits, och vi bestämde att han skulle få köpa överbliven mat för en symbolisk summa och göra sprit av det.

Vilka matvaror är det?

  • Allt som innehåller stärkelse och kolhydrater, från rågsikt och mazariner till strössel och potatis. Vi har också tagit kontakt med en kvinna på Gotland som tillverkar handsprit på vårt svinn, som säljs i butiken.

Hur nära nollsvinnsvisionen är ni nu?

  • Vi har inte kastat något de sista tre veckorna och med start i januari 2021 räknar vi med att vara den första butiken i världen som har noll matsvinn.

Var hittar man spriten?

– Vi har redan kontakt med krogarna här på Gotland men vi hoppas kunna sälja den till fler krogar runtom i landet – då kan vi lättare inspirera fler sprittillverkare att göra samma sak. Det här borde finnas i varenda stad och varenda livsmedelsaffär.

Johan Johansson på Gotland Spirits, hur långt har du kommit med produktionen?

  • Vi har skrivit avtal med Gotlands största restauranggrossist och undersöker nu distribution till resten av landet. Spritdrycken är en vodka och som det ser ut kommer vi att kunna producera ungefär 300 flaskor i månaden. Vi har också vår Lab Edition som är baserad på vad de har över i butiken; vi har redan gjort 100 liter Limoncello på femtio kilo överblivna citroner.

Senaste numret