“Solidariteten kommer att göra oss starkare”

Svenske Fredrik Berselius, som driver hyllade Aska i New York, stänger sin restaurang och inväntar med oro utvecklingen av Coronavirusets framfart i New York.

Text: Pär Bergkvist

Hur ser du på situaionen just nu?
– Efter att ha följt utvecklingen i resten av världen och framför allt Europa bestämde vi oss i torsdags för att stänga restaurangen följande dag, på fredagen, tills slutet av mars. Som för alla andra verksamheter som stängt är det en extremt känslosam och overklig situation att stå i, men det är en viss tröst att vi åtminstone kan ge personalen lite tid att förbereda sig för tiden framöver. Många anställda lämnade New York morgonen efter. Nu några dagar senare vet jag inte om återöppning i slutet av mars är rimligt. Situationen har sen dess fortsatt förändras och förvärrats och vi tvingas på sätt och vis ta det en dag i taget. Från och med i kväll ser det ut som om alla restauranger och barer här i New York kommer tvingas stänga och vi väntar på fortsatta uppdateringar från borgmästare och regeringen.

Vad innebär detta för Aska?
– Jag försöker vara hoppfull tills jag vet mer om hur New York och USA hanterar krisen. Det finns ingen chans att alla restauranger och företag som tvingas stänga kommer klara av att öppna upp igen utan stöd och subventioneringar av staten och finansiella institutioner. Just nu kan personalen använda semestertid men hur vi hanterar de närmaste veckorna beror på vad som bestäms av regeringen och om det uppstår ny information angående viruset.

Vad gör ni för att klara av krisen?
– I denna sekund är det mest viktigt att minimera risken för spridning av viruset. Vi försöker förstå och skapa en bild av hur det närmaste året kan komma att se ut och utvärdera vad som krävs för att verksamheten ska hålla sig vid liv. Vi vill självklart göra vad vi kan för att skapa säkerhet för vår personal och samtidigt förstå vad som händer om det tar längre tid än vad alla tror i nuläget. All personal har varit borta från restaurangen sen i torsdag och jag uppmuntrar dem till att hålla sig isolerade. Vi pratar med försäkringsbolag, följer nyheterna och pratar med kollegor och andra restauranger för att tillsammans försöka hitta kortsiktiga lösningar och förbereda oss på hur det kan komma att påverka oss alla långsiktigt. Men som sagt; just nu är det viktigt att minimera spridningen av viruset så att krisen inte blir värre än vad den redan är. Sen får vi hjälpas åt att tillsammans återuppbygga allt som rasat och förhoppningsvis gör solidariteten oss starkare med bättre restauranger i framtiden.

Senaste numret