Så här blir nya Yasuragi

Som vi tidigare rapporterat öppnar bad och spa-anläggningen Yasuragi, strax utanför Stockholm, igen den 1 januari 2018 efter en omfattande ombyggnad. Förutom att baden bytt skepnad har man även skapat nya restaurangmiljöer i både Teppanyaki och i à la carte-restaurangen. Dessutom öppnar en helt nybyggd krog i anslutning till badet. Restaurangvärlden var i dag på plats i byggdammet för att få en förhandvisning.

Den nya restaurangen heter Saishoku vilket betyder grönsaksätare på japanska. Menyn består både av raw food och veganska rätter, naturligtvis går båda inriktningarna in i varandra ibland. Maten är utvecklad av Bettina Bossard och Anna Sundevall på Yasuragi i samarbete med Maja Grönblad som varit kock och restaurangchef på Sally Voltaire & systrar. Vi smakade bland annat rå goyza med skogschampinjon, spenat, betor och cashewdipp samt chirashizushi med tempurafriterad ostronskivling, picklad rättika och ingefära.

Hela ombyggnationen började med att Petter Stordalen en dag sa att “Nu bygger vi om!” DAP, arkitektbyrån som fick uppdraget att rita om, har haft tre saker i beaktning: att förstärka badupplevelsen, att kombinera det japanska med det nordiska och att förbättra flöden. Huset har varit en tillgång, enligt arkitekterna, vilket inte alltid är fallet då det finns en befintlig byggnad. Kanske för att det ritades av en japan på 1970-talet även om syftet då inte var att det skulle bli ett japansk badhus, utan en regelrätt kursgård.

Ännu är det fotoförbud men största synbara skillnaden för den som varit på plats tidigare är rummet där en stor, lång simpool tidigare fanns. Med inspiration från japanska traditionella innergårdar finns där nu olika poolrum med kallbad, kolsyrebad och saltbastu. Utöver detta finns i huset bland annat en sovbastu och ett bergrum med grunda källor med möjlighet att vila i.

Senaste numret