Snart dags för Årets Kockelev och Årets Kockelever!

Den 6-7 maj äger gymnasietävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever rum på Gamla Riksarkivet i Stockholm. Arrangör är Årets Kock tillsammans med tävlingsledaren Ulrika Brydling och Restaurangvärlden. Vi ställde fyra snabba frågor till Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

Varför arrangerar Årets Kock dessa ungdomstävlingar?
– Syftet med Årets Kock är att utveckla svensk gastronomi framåt, det ska med andra ord vara något mer än en tävling som äger rum en gång om året. Genom en ungdomstävling möter vi den kommande generationen av kockar.

Varför tycker du att kockelever ska ställa upp i tävlingarna?
– Det finns flera anledningar till det, inte minst är det utvecklande att tävla och det ger nya idéer. Det är också möjlighet att knyta kontakter med kockar, krögare, representanter från olika företag och andra i restaurangbranschen. Vi hoppas naturligtvis även att erfarenheterna eleverna får när de ställer upp ska ge blodad tand och att de i det långa loppet sedan även söker till Årets Kock.

Är det möjligt att komma och titta på tävlingarna?
– Ja, de är öppna för alla, och vi hoppas inte minst att många skolor, både lärare och elever, är på plats och hejar på finalisterna.

Vad händer under tävlingsdagarna?
– Utöver själva tävlingarna är många namnkunniga från restaurangbranschen på plats. Och på scenen kommer spännande samtal om aktuella ämnen med aktuella personer att äga rum.

Senaste numret