Smaker från olika matkulturer på Kockarnas Krog

Kockarnas krog byter inriktning i år när Mitt kök-mässan blir Sthlm Food & Wine. Tidigare har besökaren kunnat äta mat från olika rätter som kända kockar komponerat. Nu blir det istället fokus på olika länders matkulturer. Nedan presenteras fem kockar och vilka länder som kommer att tolkas på Kockarnas Krog under Sthlm Food & Wine 10-13 november på Stockholmsmässan.

Qingyun Liu – Kina/Singapore
Liu lagar elegant men även rustik, kinesisk mat med bred variation. Det kan vara allt från smakrika dumplings, till exotiska maträtter med unika smakkombinationer. Hon var en av de första att introducera just dumplings på bred front till Stockholmarna. Hon har också gjort spännande mattolkningar på den Kina-inspirerade restaurangen En ful och en gul på Södermalm.

Thomas Sjögren – Mexiko
Att vinna tävlingen Årets Kock 2015 innebar en stor förändring för Thomas som tidigare var kock på Swedish Taste i Göteborg. Resor, uppdrag, TV, event, matlagningskurser och intervjuer blev helt plötsligt vardag. Valet av Mexiko som matinspiratör gjordes bland annat för att Årets Kock-resan gick till just Mexiko som visade sig ha så mycket mera matvariation än vanliga tacos.

Felicia Kiper Hellman – Turkiet
Felicia är en ung kock som arbetat internationellt och på topp-krogar i Sverige. Uppväxt i en svensk-turkisk familj har hon en härlig och intressant smakpanel som hon gärna blandar in i sin matlagning. Det är en naturlig och bra kombination för årets tema ”Världens Mat” på Kockarnas Krog. Förra året var Felicia med och skapade en av rätterna på Kockarnas Krog och hon har också medverkat i flera andra pop up-restauranger.

Petter Danielsson – Indien
Petter har jobbat med indisk mat under flera år med spännande ingredienser och kryddsättningar. Petter gör gärna sina svensk-indiska rätter på Restaurang Asplund, vilket uppskattas stort. Han är även hängiven den klassiska matlagningen och ser ofta möjligheten att blanda in nya idéer för att utvecklas gastronomiskt.

Kockarnas Krog är ett samarbete som görs för nionde året tillsammans med kocken Fredrik Eriksson och Mässrestauranger, där man arbetar efter nytt tema var år.

Senaste numret