Slaktarens hemlighet fick första pris

Produkten ”slaktarens hemlighet” kammade i går hem förstapriset i Matverk, Sveriges största innovationstävling inom mat. Slaktarens hemlighet från Ångermanland fick förstapriset med motiveringen:

»En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny. Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte. Slaktarens hemlighet från Ångermanland/Höga kusten.»

Slaktarens hemlighet är en tidigare ofta outnyttjad styckdetalj av grishals som förädlas genom björkspånsrökning. Janne Johansson på Gården i Långsjön har fött upp grisen och Peter Eriksson på restaurang Linnea & Peter har tagit fram den nya produkten som används som rökt sidfläsk, alternativt pancetta, ett ”lyxbacon”. Förpackningen fick också ett Matverks marknadsjurys hedersdiplom.

– Det känns helt otroligt roligt. Inte väntade vi oss att vi skulle vinna en sådan här tävling och bli bäst i Sverige, säger Janne Johansson från Gården i Långsjön i ett pressmeddelande.

Janne berättar vidare:

– Detta är en spansk styckdetalj som heter secreto. Vi styckade ut den på kul. Linnéa & Peter kom på att torrsalta och röka den och det blev en riktig hit! Förpackningen spånade och klurade vi ihop tillsammans.

Bakom den årliga tävlingen ligger Gastronomiska Samtal, som beskrivs som ”en självklar och tongivande arena för kunskapsutbyte och samarbeten kring svensk gastronomi för hela matbranschen”.

Senaste numret