Santo – ny italiensk krog

I dag öppnar en ny italiensk krog på Roslagsgatan i Stockholm – Santo.

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för.

Gabriele Paziani växte upp på sin farmors och farfars restaurang i Rom och har arbetat som kock i hela sitt liv. 2006 träffade han Hanna Engerdahl som kort därefter flyttade till Italien och utbildade sig till konditor. Tillsammans arbetade de på den uppmärksammade restaurangen Rosti i Rom där Gabriel var delägare. När det blev dags för familj gick dock flyttlasset till Sverige.

– Det finns så mycket av Italien som vi vill visa. Allt från vinerna, maten och den familjära stämningen. Genom Santo vill vi återskapa delar av vårt liv i Rom för både oss själva och våra gäster, säger Hanna Engerdahl som bland annat skapar desserterna till restaurangen.

Menyn följer säsongen och råvarorna är viktiga, från bondbönor och baccalà till bläckfisk. Nötköttet kommer exempelvis från norrländska Ramsele och raviolin skickas varje vecka från en raviolimakare i Rom. Vinlistan består av favoriter från hela Italien.

Santo har 40 sittplatser med bar inklusive ett rum som kan användas som chambre separée för 12 personer. Restaurangen håller öppet kvällstid alla dagar i veckan utom måndagar. På lördagar och söndagar öppnar Santo redan vid 11.30 för italiensk lunch.

Senaste numret