“Restaurangakademien har en fantastisk historia”

I början av oktober tog Andreas Stenberg över som vd för Restaurangakademien. Dessförinnan var han bland annat vd för Årets Kock. Andreas är även ordförande för den svenska satsningen på Bocuse d’Or.  

 Vad har du gjort hittills i din nya roll?
– Nu har jag bara jobbat på Restaurangakademien i några veckor men vi har precis öppnat en träningsanläggning här i Slakthusområdet för den svenska satsningen på Bocuse d’Or. Den kommer att bli basen för Gustav Leonhardt och hela teamet under de kommande åren.  

 Hur vill du utveckla Restaurangakademien?
– Restaurangakademien har en fantastisk historia och jag vill att vi återtar positionen som den naturliga samlings- och utbildningsplatsen för branschen. Jag vill också vidareutveckla de kurser vi har; trots allt är det ju en utbildningsverksamhet. På så vis kan vi stärka hela branschen och driva den framåt.   

På vilket sätt vill du driva branschen framåt?
– Alla pratar om problemet med kompetensförsörjning. Här vill jag, på samma sätt som jag gjorde inom ramen för Årets Kock, till exempel driva frågor som handlar om att skapa ett bättre arbetsklimat och att ge fler personer möjlighet att utvecklas. Det är också viktigt att visa upp vad branschen bidrar till i samhället.  

Har du några andra planer?
– Historiskt sett har Restaurangakademien attraherat många utländska kockar när de varit på besök i Sverige. Den traditionen vill jag gärna ta upp, samtidigt som vi hoppas kunna visa upp den svenska gastronomin i utlandet.  

 

Foto: Carl Lemon

Senaste numret