Punk i Paris

Punk Royale har redan rört om i grytorna i Stockholm och Köpenhamn, snart är det dags att göra samma sak i Paris.

Text: Pia Bendel Foto: Pressbild

Den 19 november hintar Punk Royale-krögaren Joakim Almqvist på Instagram att de ska öppna en krog i Paris. Det är först svårt att förstå om han skojar eller inte, men när kommentarerna till inlägget kommer igång verkar det vara på allvar.

Vi når honom på telefon från Köpenhamn och han bekräftar direkt att det stämmer. Anledningen är att han och kollegorna ständigt vill utvecklas.

Varför blev det just Paris?
– Det är en kockdröm. Paris är fortfarande huvudstaden för mat och det finns en enorm laddning där. Man måste följa sitt hjärta ibland och ta tag i saker – det är så jävla viktigt! Vi vill inte bli gamla och inte ha gjort något av våra drömmar. Kalle har pushat mest för den här öppningen, det är också han som kommer att bo där och vara mest på plats när vi är igång. Köpenhamn var däremot mest min grej.

Vad betyder det här för de anställda?
– Det ger dem chansen att få mer kreativa roller och att komma vidare i företaget. De får arbeta mer efter eget huvud eftersom vi inte kommer att vara där hela tiden längre. Jag är övertygad om att inte minst Punk Royale i Stockholm kommer att bli ännu bättre, detta kommer att ge nya dimensioner och ny glöd. Vi hade inte tagit beslutet om en ny krog om vi inte hade trott att vi skulle få samma eller bättre resultat.

Har ni hittat någon lokal än?
– Japp, och det finns ett internt mål för vilket datum vi ska vara igång, men vi vill ännu vara förtegna om sådant. Den här gången, till skillnad mot när vi öppnade i Köpenhamn, finns det tid för research innan. Krogen kommer att vara mest lik den i Stockholm – intim, och ett litet crew. Det enda vi lovar är att kaviar och anklever samt bullar med mjölk finns med på menyn, i övrigt beror det på vad vi inspireras av på plats. Grundidén, att restaurangen är dekadent och spelar konstig musik och allt det där finns naturligtvis med oss. Men vi vet att det inte kommer att bli som vi tänkt oss, det går helt enkelt inte att innan styra helt åt vilket håll det kommer att gå.

Det är du som varit mest på plats i Köpenhamn, berätta mer om hur den tiden har varit.
– Det var tufft i början men det har vänt i höst, så nu lever jag en dröm. När vi kom var vi dåligt pålästa och det hade verkligen behövts bättre research eftersom det är stor skillnad på Stockholm och Köpenhamn. Stockholm har exempelvis beläggning hela veckorna och det kan vara samma tryck en tisdag som lördag. Köpenhamn är extremt helgcentrerat och liknar mer Göteborg på det viset.

Vilken av de tre aktuella städerna är mest punk?
– Paris, eftersom det finns mest attityd där. Stockholm är mest skitnödigt, och folk är ofta egoistiska och karriärsdrivna. I Köpenhamn följer alla stenhårt de rådande restaurangtrenderna, men sammanhållningen är bättre. Även fast vi var lite udda då vi kom sa man ”Vad kul att ni kommer hit och stökar till det!”. De tar bättre hand om varandra och hjälper varandra här, även konkurrenter.

Det låter inte som att du saknar Stockholm?
– Jag har precis varit där och vill kanske inte flytta tillbaka, men jag saknar dom som jobbar på vår restaurang, det kände jag starkt det här besöket.

Visst har du gjort en stor livsstilsändring nyligen?
– Det stämmer, förut var jag deppig och levde osunt, nu mår jag bra. Jag hade höga krav på mig själv och ville väldigt mycket. I vår bransch är det ju också så att ju mer man jobbar desto ballare är man, men det är så fel det kan bli. Jag strukturerade mitt liv samtidigt som jag slutade dricka alkohol. Nu ser jag även till att ha tid då jag inte alls blandar in mitt jobb. Denna förändring har gjort att jag blivit piggare, orkar jobba mer och får till avslut på ett annat sätt.


Fotnot:
 Punk Royale i Paris öppnar tidigast i september då teamet blivit varma i kläderna och känner trygghet i saker. Krogarna drivs av Joakim Almqvist, Kalle Nilsson och Erik Gustafsson.

 

Senaste numret