Paul Svensson gör serie om matsvinn

I ett nytt tv-program på SVT sätter Paul Svensson och Anne Lundberg fingret på en av vår tids hetaste frågor – matsvinnet. De besöker bönder, butiker, fabriker och konsumenter för att ta reda på vad vi kan göra för att minska på matsvinnet. Det blir också recept och tips på vad man kan laga för gott på det man annars hade tänkt att slänga.

– Det är helt absurt att vi slänger en tredjedel av all mat när världen svälter och klimatförändringarna ökar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och om Maträddarna kan inspirera några av tittarna att slänga mindre mat så blir jag lycklig, säger Anne Lundberg.

– Jag vill informera och inspirera till en njutningsfull och medveten vardag som samtidigt hjälper oss att spara på klimatet. Det ska vara enkelt, roligt och spännande att vara klimatsmart, säger Paul Svensson.

Maträddarna ger en inblick i hur livsmedelskedjan hänger ihop och tittarna kommer att upptäcka hur mycket mat vi går miste om på grund av vårt skönhetsfokus.

– Vi tittar in bakom systemet och upptäcker hur fast vi är i traditioner och ”så där har vi alltid gjort”. Jag hoppas att serien kommer att förändra människors bild av fint och fult. Resultatet kommer att bli smakupplevelser ni aldrig kunnat föreställer er, fortsätter Paul Svensson.

Under fyra program följer vi Annes och Pauls resa i Matsverige som avslutas med en matsvinnsfestival i Malmö. Första programmet sänds 1 november, visas även på SVT Play samma dag.

Foto: Janne Danielsson.

Senaste numret