Nytändning på K-märkt i coronatider

Jens Dolk, som driver K-märkt-restaurangerna i Stockholm, berättar hur han och hans medarbetare hittade en vändning i coronakrisen genom att börja dela ut matlådor till de som arbetar i vården.

Efter tre veckor av krishantering och tårar hittade ni ny energi på K-märkt, berätta hur!
– Lätt stärkta av regeringens krispaket förra torsdagen vaknade vi upp på fredagsmorgonen med ett litet hopp tänt. Mitt i all krishantering, nedmontering, varsel och permittering började vi blicka framåt, vilket gav energi. Bland annat la vi ritningarna på två nya krogar på bordet och beslöt oss för att göra något. Vi måste framåt, inte bakåt! Inspirerade av andra i branschen, bland annat Restauranglabbet, startade vi #mattillvården. Vi blev påeldade av ett samtal från Christina Littke (allmänläkare) som erbjöd sig att lösa de praktiska delarna kring att dela ut mat till sjukhusen. Hela helgen knåpade vi på upplägg, lösningar, att hitta råvaror och samarbeten. Alla var på, exempelvis ställde Menigo upp med råvaror och lastbilar, personalen visade energi och de vi hörde av oss till i sjukvården var positiva.

Hur har intresset varit?
– Fantastiskt! Vi la ut det första inlägget klockan 21.15 i söndags kväll, strax efteråt började det plinga till i swish-appen. Morgonen därpå kom en större donation på 10 000 kronor från ett företag, så nu ett och ett halvt dygn senare har vi fått ihop till över 700 matlådor till vården. Vi levererar vår första laddning till Danderyds sjukhus i morgon eftermiddag och har säkerställt att vi kan skicka matlådor varje dag resten av denna och hela nästa vecka.

Vad är det som ger mest ny energi, att hitta en sysselsättning eller det viktiga ni gör?
– Vår bransch mår inte bra av att sitta still, vi mår mycket bättre av att sitta i skiten. Att det händer saker är bättre än att det inte händer – och det här är dessutom en win-win-win-situation. Privatpersoner och företag får hjälpa till, vi får laga mat och i slutet av cirkeln finns en glad vårdanställd som får uppskattning för sitt hårda slit. Att vi på K-märkt får vara en del av denna härliga spiral ger energi. I flera veckor har vi inte gjort annat än att ta emot avbokningar och se våra gästantal sjunka. Nu får vi sälja igen, det gillar vi i vår bransch!

Har du framtidstro?
– Ja, idag, men inte förra onsdagen … Så snabbt går det i vår bransch och i situationen just nu.

Fotnot: Jens Dolk driver K-märkt tillsammans med Hanna Normark och Daniel Roos.

Text: Pia Bendel.

Senaste numret