Nya styckningsdetaljer på nöt, lamm och gris

Barbequetrenden från USA har ökat intresset för nya styckningsdetaljer på kött. Svenskt Kött har därför tagit fram uppdaterade styckningsscheman med nya detaljer på nöt, lamm och gris.

Några av detaljerna som presenteras är Tomahawk på nöt, St Louis-revben på gris och lammhjärta. Även entrecôtekappa på nöt, spindelstek och broskkam på gris är några av de nya detaljerna som läggs till på alla styckningscheman.

– Styckningsdelarna är inspirerade av bbq-trenden i USA där de använder andra delar på djuret. Det innebär att vi kan utveckla våra styckningsscheman ännu mer, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Svenskt Kött sätter detaljerna i ett anatomiskt sammanhang för att det ska bli lättare att förstå deras egenskaper för tillagning.

– Kött är ett värdefullt livsmedel. Det ligger i tiden att ta vara på allt och vara resursmedveten, säger Elisabet Qvarford.

Svenskt Kötts styckningsscheman är framtagna i samarbete med köttexperten Eric Persson, Crossover Creative – koncept- & designbyrå för mat och dryck.

Här nedan kan du läsa om några av de tillagda köttdetaljerna.

Nöt

Tomahawk

Tomahawk är namnet på skivad entrecôte med ett extra långt ben utstyckat. Namnet kommer från en typ av stridsyxa som användes av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Entrecôten har en djup smak och är en väldigt mör detalj med mycket insprängt fett. När den tillagas med benet kvar som på Tomahawken blir den ännu mer smakrik. Tomahawk är en utmärkt detalj att lägga på grillen, men den går också bra att steka i panna.

Entrecôtekappa

Entrecôtekappan är den yttre av entrecôtens två muskler. Man styckar bort entrecôtekappan från kärnan och får på så vis gram denna tunna och väldigt goda detalj. Det är mycket fett på entrecôtekappan som ger den en fin och djup smak och gör den lämplig för snabb tillagning på grill eller i en stekpanna.

Rostbiffsspegel

Rostbiffsspegeln är en av tre detaljer som man får fram när man styckar rostbiffen anatomiskt och sitter på undersidan av rostbiffen. Det är en platt, mager och mör detalj med mycket senor och silverhinnor. Det kan vara bra att putsa bort hinnor och senor för att få fram det möra köttet. Rostbiffsspegeln är väldigt god att steka hel i ugn eller i indirekt värme på grillen. Den passar också bra att tärna eller strimla för en wok eller en snabblagad gryta.

Gris

St Louis

När man styckar ut St Louis-revben så tar man en del av sidan för att få så många och tjocka revben. St Louis har 14 revben. Det här sättet att stycka ut revben kommer från USA och namnet till trots sägs det att St Louis-styckningen hittades på i Kansas. St Louis är utmärkta för traditionell amerikansk barbeque när köttet tillagas flera timmar i en rök eller på en grill.

Medaljong

Medaljongerna är skivade av rullen som är en del av skinkan. Skinkan är väldigt användbar detalj med många muskler man kan stycka ut, däribland rullen. Den kan kallas för falsk fläskfilé eftersom medaljongerna av rullen blir så fina och runda. Medaljongerna passar till snabb tillagning på grillen eller i stekpannan.

Spindelstek

Spindelsteken är en platt rund muskel som sitter vid bäckenbenet. Den är många styckares favorit och passar väldigt bra att steka snabbt i panna eller till och med fritera.

Lamm

Hjärta Lammhjärtat är en mör detalj med en del hinnor och fett. Hjärtat lämpar sig utmärkt att dela på längden och steka hastigt. Det passar också bra att tärna i en gryta eller röka hel.

Senaste numret