Nya grönare Norda

Restaurang Norda i Clarion Hotel Post i Göteborg har fått en ny grönare kostym på flera olika sätt. Med egen takodling, en ny interiör och en ny meny har Norda Bar & Grill förvandlats till Restaurang Norda.

På hotellets tak har 16 000 liter jord fått den tidigare grå ytan att grönska. Takodlingen går under benämningen Urban Garden och det är stadsbönderna Jonas Lindh och William Bailey från Kajodlarna i Göteborg som ser till att hotellets restauranger Norda och vRÅ under säsong har tillgång till primörer därifrån.

I odlingsbäddarna finns rotfrukter, baljväxter och även mer exotiska inslag som chili och ingefära. Här görs tom försök med den mer svårodlade wasabin som går åt i mängder på vRÅ.

Nästa steg i detta arbete är en kompoststation som tar tillvara organiskt avfall.

Den gamla posthallen har också fått en helt ny kostym. Interiören samspelar nu med den K-märkta fastighetens ursprung från 1920-talet.

Naturligtvis syns det gröna även i menyn, bland annat i en rad olika MSC- och ASC-certifierade fiskrätter. Rättvist och hållbart fiske är en linje i den nya restaurangen. Det är ett komplement till att restaurangen är palmoljefri. Hela hotellet har ett miljömål genomsyrar verksamheten: “V.A.K.E.T” – minskad förbrukning av vatten, avfall, kemikalier, energi och transport.

Senaste numret