Ny kocktävling för kvinnor – Gastronomi Sverige Commis Award 2020

Den 28 maj är det premiär för nya kocktävlingen Gastronomi Sverige Commis Award 2020. Tävlingen riktar sig till unga kvinnliga kockar med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Framför allt vill arrangerande Gastronomi Sverige att tävlingen ska uppmuntra kvinnor att söka till Bocuse d’Or. Vinnaren utses av en jury med Henrik Norström som juryns ordförande.

Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet och hittills har ingen svensk kvinna deltagit i Bocuse d’Or. Gastronomi Sverige Commis Award 2020 avgörs den 28 maj på Restaurangakademien i Stockholm där åtta sistaårselever från olika kockgymnasier ska mötas.

Tävlingen
De tävlande ska tillaga en varmrätt för sex personer som serveras på tallrik. Årets huvudråvaror är mälargös och vit sparris från Gotland. I juryn finns bland andra Malin Söderström och Ulrika Brydling. Henrik Norström, president för den svenska Bocuse d’Or Akademien, är juryns ordförande. Det som bedöms är smak och textur, metod och genomförande. Deltagare ska vara max 20 år gamla under tävlingsåret. Åtta kvinnor från Sveriges kockgymnasier deltar i årets upplaga.

Vinnaren mottar en resa för två till Bocuse d’Or Europe i Tallinn i höst och en middag för två på Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira.

Bocuse d’Or
Första tävlingen är Bocuse d’Or Europe som avgörs i Tallinn den 3-4 september. (Tävlingen är flyttad från maj till september på grund av coronakrisen). Efter de europeiska uttagningarna går de tio bästa länderna vidare till den stora världsfinalen i Lyon i januari 2021.

Foto: Evelina Änggren från Halmstad tävlar i Gastronomi Sverige Commis Award 2020. 

Senaste numret