“Nu tänkte jag vinna Årets Kock 2023!”

Med OS-guld i bagaget är Oskar Persson laddad för Årets Kock-final!

Vad har du för bakgrund?
– Jag kommer från Veinge, en liten by utanför sommarmetropolen Halmstad. Jag gick restauranglinjen och började tidigt jobba för Stefan Holmström som skickade mig vidare till Stockholm och Gastrologik. Därefter blev jag Souschef på Restaurang Tegelbacken, tog OS-guld med Juniorkocklandslaget och hittade på en massa annat skoj på vägen. Jag är ännu kvar i Stockholm och nu tänkte jag vinna Årets Kock 2023!

Vilka råvaror arbetar du allra helst med?
– Vilken råvara som helst som är närproducerad. Det får gärna vara något vildplockat i form av bär, svampar eller örter. Sen tycker jag att det är himla kul att hantera kött och fisk, både detaljstyckning och tillagning.

Vad var lättast och svårast under kvalificeringstävlingen?
– Dag ett, när man lagar upp sin egen, inskickade rätt, tyckte jag var lättast. Jag kände mig säker på den efter att ha skapat, finslipat och funderat på den långt i förväg. Det var lite som en enrätters catering för sex personer. Svårast var ägg-uppgiften! Ägg en typisk råvara som man lätt överarbetar och jag funderade mycket kring vad jag själv tycker är den godaste ägg-rätten. Jag landande ganska snabbt i att ett perfekt kokt ägg med ett gott salt är det godaste. Och det gick ju bra!

Hur har du laddat upp inför finalen?
– Som alltid med en härlig mix av träning i form av padel, matlagning med vänner och bra musik. För mig handlar det om att hitta ett bra mode och må bra, snarare än att träna tekniker i köket dygnet runt.

Senaste numret