“Nu får det väl ändå vara dags att inse att vi måste sluta bidra till att förstöra vår natur”

Hej My Feldt som driver ekologiskt bageri i Halmstad.

Du skrev ett inlägg om svenska ekologiska sockerbetor som engagerade många, berätta!

”Jag känner en blandning av besvikelse men ändå vinst i själen idag! Äntligen var det någon som vågade satsa på att odla svenska ekologiska sockerbetor i stor skala för en produktion som skulle kunna ge oss svenskt ekologiskt socker. Jag jobbar mycket med Markus och Anna på Stora Juleboda gård. Jag har engagerat mig i det här sockret på ett personligt plan, lovade att kränga det till alla mina bagarkompisar, försöka få ut det till konsument och köpa resten till vårt eget bageri. Men jag hade inte räknat med att ingen skulle kunna ta hand om betorna när Markus och Anna väl lyckats odla dem. Vi har inga sockerbruk i Sverige som kan ta hand om ekologiska betor eftersom alla jobbar med besprutade betor. I Danmark finns sockerbruk som tar hand om ekobetor men de vill inte bryta sin produktion för att ta hand om dessa 400 ton. Jag försökte till och med köpa ett stopp, men det gick ändå inte. Nu tvingas vi tyvärr ge upp detta året och skicka alla betorna till Danmark. Därför kommer det ut i butik som danskt ekosocker! MEN! Nästa år kommer det gå! Det är jag säker på.”

 

Och varför ska man inte köpa svenskt oekologiskt socker tycker du? 

”Överlag tycker jag aldrig att man skall välja oekologiskt.  Just när det gäller det svenska sockret så ska Sverige fått dispens för att använda det giftiga bekämpningsmedlet Gaucho WS 70 på sockerbetorna. Ett gift som är förbjudet i EU eftersom det är tar död på bin och insekter. Nu verkar det dock som att dispensen tillfälligt stoppats efter en överklagan från naturskyddsföreningen och svenska biodlare.

 

Vad kan branschen göra för att hjälpa till?

”Branschen kan sluta köpa oekologiskt socker, visa att ni inte vill ha det. Vi måste även ligga på de stora sockerbolagen att berätta att vi vill ha svenskt ekosocker. Nu när det äntligen finns människor som vill odla svenska ekologiska betor, hjälp dem med din tid gratis, ställ upp och gör skillnad genom att agera.  Man kan inte både vilja framåt och samtidigt rycka på axlarna. Det går inte. Man kan faktiskt bjuda på sin tid och engagera sig. Det är ju ändå så att vi tillslut delar på jorden och naturen.”

 

Senaste numret