Nordens bästa restauranger – när både gastronomi och hållbarhet bedöms

Idag presenteras de första nominerade i nya 360°EatGuide, där juryn har testat drygt 250 restauranger och hotell i Norden.

”Dagens guider ser inte med båda ögonen. Det är anmärkningsvärt att man fortfarande bara bedömer maten på tallriken när man betygsätter en restaurang”, säger initiativtagaren Pär Bergkvist.

”Maten vi äter har en stor påverkan på klimatet; nu är det dags att de bästa restaurangerna tar sitt ansvar och agerar förebilder för branschen i stort. Vi måste äta mindre och bättre kött, mer grönt, mer i säsong och framför allt måste vi slänga mindre mat. Slutligen måste vi ställa högre krav på restaurangerna, bli bättre på att fråga var råvarorna kommer ifrån. Det är inte bara restaurangerna som måste skärpa sig, även vi gäster har ett ansvar”

De nominerade kommer att presenteras på Instagram @360eatguide och på www.360eatguide.com

Galan och prisutdelningen äger rum i Stockholm, den 30 september 2019, inför nominerade och specialinbjudna gäster. Då presenteras ranking och vinnare i följande nordiska kategorier: 360°Restaurant, 360°Hotel, 360°Lighthouse, 360°Chef, 360°Young Chef, 360°Hospitality, 360°Waste, 360°Experience, 360°Action och 360°Green.

Bakom nya 360°Eat Guide står Bergkvist Publishing och branschtidningen Restaurangvärlden, – tillsammans med följande partners: Världsnaturfonden WWF, KRAV, Unilever Food Solutions, Nespresso Professional, Paulig, Rational, Skånemejerier, Berendsen, Visit Sweden och Martin & Servera.

Senaste numret