Niklas Ekstedts nya vincafé öppnar på juldagen

På juldagen slår Niklas Ekstedts nya (natur-)vincafé Tyge & Sessil upp dörrarna.

– Idén om ett vincafé växte fram under Max och mina många resor och arbetspass tillsammans på Ekstedt. Vi saknade ett lättillgängligt och lite stökigt ställe med ett stort urval av spännande viner, säger Niklas Ekstedt.

Med glouglou (klunk-klunk) som ledord, ett begrepp som står för det otvungna sättet att konsumera de ofta lite alkoholsvagare och lättdruckna naturvinerna, har de under hösten byggt Tyge & Sessil efter eget huvud. Att hålla det småskaligt ligger i linje med det som serveras.

– Det finns en romantisk idé kring vintillverkning som tyvärr inte stämmer överens med den massproducerade verkligheten. Vi har valt att fokusera på vin från odlare med jord under naglarna, men kommer även ha bra och ärliga viner gjorda enligt mer konventionella metoder, säger Maximilian Mellfors.

Något annat Tyge & Sessil vill utmana är bilden av spännande vin som något svårtillgängligt. Detta återspeglas bland annat av att den traditionella bardisken har bytts ut mot en bänk där arbetsytorna är riktade ut mot lokalen och sommelier och gäst verkar sida vid sida. Matmenyn har tagits fram med ett enda mål: Enkla rätter som funkar till en bredd av vin.

– Att vi låter maten ackompanjera drycken är en av anledningarna att vi kallar det för ett café. Det blir mycket fett, salt och syra, allt som binder ihop mat och vin. Som sommelier har det varit fantastiskt att äntligen få anpassa maten efter vinet, istället för tvärtom, säger Maximilian Mellfors.

Fakta
Tyge & Sessil öppnar 25 december på Brahegatan 4 i Stockholm och kommer ha öppet mån-sön 16-01. Vinlistan innehåller kring 300 viner från hela världen. Bakom ligger Niklas Ekstedt och Maximilian Mellfors med personal, med stöd av Carl Sundevall under uppstarten.

Senaste numret