Niklas Ekstedt om Foodstock

Text: Pia Bendel

Niklas Ekstedt är initiativtagare till gastronomifestivalen Foodstock som äger rum den 31 augusti till 1 september på Stockholms närmsta skärgårdsö Fjäderholmarna. “Jag reser mycket och har då träffat många matentusiaster världen över som jag nu kan bjuda till Sverige”, säger han.

Hur fick du idén?
– Jag har länge velat göra ett symposium eftersom det har saknats en samlingsplats kring mathantverk. Och jag reser mycket och har då träffat många matentusiaster världen över som jag nu kunnat bjuda till Sverige; det har inte funnits något forum för mig att kunna göra det tidigare. När jag har utländska gäster tar jag alltid med dem ut i skärgården och jag har gjort en del andra grejer som middagar och tv-inspelningar där tidigare, reaktionerna har alltid varit ”wow” och ”det är så nära stan”.

Varför ska man besöka Foodstock?
– För att komma nära hantverket. Matfestivaler i Sverige har ofta handlat om snabbmat, foodtrucks och liknande, det är också trevligt men här möter man utöver kockar, hantverkare och dem som jobbar med själva råvaran. På festivalen finns alla från en tjej som gör yxor och Jenny ”Surtanten” Neikell som är specialiserad på mjölksyrning till receptkreatören och tv-kocken Zeina Mourtada som kommer att berätta om sin matkultur. På plats finns även kockar från topprestauranger som Ernst i Berlin och Brat i Shoreditch i London. Jag hoppas att vi kommer bygga bryggor, för sån är min vardag – jag hoppar hela tiden mellan hög gastronomi och det enkla.

Vem ska besöka festivalen?
– Den är verkligen för alla i och utanför branschen, från barnfamiljen till den unga människan. Alla upp till 16 år går gratis, så om du exempelvis har en 14-årig dotter som inte är matintresserad kan du ändå ta med henne i utbildningssyfte.

Vad kommer du själv göra på plats?
– Jag kommer att hälsa på och prata med så många som möjligt. Och jag kommer bland annat att hålla i bankettmiddagen, en four hands dinner med Tomos Parry från Brat, en restaurang med liknande tankar om mat som jag har.

Hur ser upplägget på festivalen ut?
– Du köper en inträdesbiljett där både färjan ut till Fjäderholmarna samt några smakbiljetter ingår.

Senaste numret