Matsvinnstorget öppnar i Söderhallarna

Den 11 januari öppnar Foodloopz Matsvinnstorget i Söderhallarna i Stockholm där det varje  torsdag kommer att delas ut livsmedel som annars riskerar att kastas. I utbyte mot produkterna får kunderna donera valfri summa och hela överskottet går till välgörenhetsorganisationen Food2Change.

Foodloopz är ett nystartat företag som via sin digitala plattform hjälper andra verksamheter att minska sitt matsvinn. Genom Foodloopz plattform kan företag, välgörenhetsorganisationer och föreningar köpa, sälja, donera eller ta emot donationer av livsmedel och dryck som annars riskerar att slängas.

Foodloopz arbetar med olika aktörer i hela livsmedelskedjan, bland annat odlare, grossister, hotell, caféer och storkök. Bland medlemsföretagen finns bland annat Kolmårdens djurpark, Lux Restauranger, Spendrups, Ryska Posten Skafferi, Scouterna och Stadsmissionen.

Vilka varor som kommer att erbjudas i pop-upen styrs av vilka produkter som medlemsföretagen donerar till Foodloopz. Pop-upen är öppen så långt varorna räcker. Eventuella överblivna livsmedel kommer Foodloopz att skänka till Sopköket i Söderhallarna som lagar mat på svinn och till Food2Changes övriga verksamhet. På så vis kan Foodloopz säkerställa 0 i matsvinn i sin pop-up.

Matsvinnstorget är öppet varje torsdag 11 januari – 1 februari.

Senaste numret