Malmörestaurangen öppnar i Stockholm
Sedan 2019 har Köket Lu serverat kantonesisk mat till Malmöiterna, vägg i vägg med Lu ligger deras andra restaurang Rau med en helt växtbaserad meny. I vår öppnar Luong Lu och hans mamma Kim Trinh sin tredje restaurang med Köket Lu även i Stockholm. Vi pratade med Luong Lu för att få veta mer!
Har det varit en framgångssaga i Malmö?
– Jag vet inte riktigt hur man definierar framgång. När jag och mamma bestämde oss för att öppna Lu var det egentligen tänkt att det endast var vi två som skulle jobba. Hon skulle laga mat och jag springa. Det borde räcka, tänkte vi. Idag är vi 12 anställda på 69 kvm. Om framgång betyder att gäster återkommer vecka efter vecka, ibland både lunch och middag, då säger jag ja. Vi har i princip alltid fullt hus och gäster som väntar ute i 40 minuter i november, för att få bord, det kanske är framgång. Men det som känns mest som framgång för mig, är att vi börjar prata om kinesisk mat lite mer specifikt. Vi pratar om de olika köken, det sichuanesiska och kantonesiska köket. Vi har slutat säga ”Kinarestaurang”. Kina är ju så stort. I min dröm kommer vi en dag sluta säga ”asiatisk mat” och ”asiatisk restaurang” också.
Hur är det att driva krog med din mamma?
– Att driva krog med mamma kan ju vara helt fantastisk och helt åt andra hållet också. Den största utmaningen är att hitta sina roller på jobbet. Här är vi kollegor och säger hon att min nyskrivna rätt inte är god så är det för den inte är god och inget annat. Varje gång en ny meny lanseras har vi gått i genom att vara bästa vänner och ovänner minst tre gånger. Sen slutar det alltid med att vi är bästa vänner, när vi ser att gästerna är glada. Det är å andra sidan en dröm att ha mamma på både Lu och Rau. Hon räddar mig ur skiten flera gånger om dagen.
Varför ska man komma och äta hos er?
– Kanske klyschigt, men vi vill inte bara laga maten vi har njutit av hemma bakom stängda dörrar utan även berätta om en kultur som det vanligtvis inte pratas så mycket om. Vem som får börjar ta mat runt matbordet. Och varför det är strängt förbjudet att köpa nya skor under första nyårsveckan? Vi har ett öppet kök på Lu i Malmö och kommer även ha det på Nytorget i Stockholm. Det är ett sätt att bjuda in rent visuellt till vårt kök och kultur. Här marineras, preppas och glaseras anka så att alla kan se. Det är rätt kul att gäster ibland hänger kvar en stund för de är nyfikna.
Då måste vi fråga, varför är det förbjudet att köpa nya skor?
– Ordet skor på kinesiska uttrycks också ”grovt och strävt”, så vill du inte börja ditt år!
Världsläget just nu gör att många krogar drar ned eller stänger. Hur tycker ni att stämningen i branschen känns?
– Oavsett om det handlar om pandemi, elkris, räntechockar eller artificiell intelligens så måste vi människor fortfarande äta. Och måste vi det så kommer det finnas en del som ändå vill unna sig, hoppas vi. Det är vår tro iallafall. Sen att det är många som tvingas stänga är otroligt tråkigt. Det är inte bra för branschen. Restaurangbranschen är en av få branscher som gynnas av att ha fler ställen samlade nära. Men som jag sa till mamma när allt detta började – överlever vi en pandemi så borde detta lösa sig också. Vi är positiva!