Kvinnliga kockar intar Kockarnas Krog

Under Sthlm Food & Wine-mässan i november bjuder som alltid Kockarnas Krog på kulinariska upplevelser. I år står några av Sveriges främsta kvinnliga kockar, alla med koppling till Stellagalan, för de specialkomponerade rätterna med hållbarhet i fokus:

Louise Johansson, kock på Lilla Spinneriet i Göteborg, finalist i Årets Kock 2019, vinnare av Årets Mästerkock 2011.
Malin Söderström, driver Moderna Museets restaurang, vinnare av Stellagalans hederspris 2019.
Frida Nilsson, head chef för restaurang MJ’s i Malmö, Årets Stellakock 2019.
Maria Printz, sörmländsk matentreprenör, Årets Stellabagare 2018.

Teamleader är Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.

Stellagalans syfte är att synliggöra meriterade och ambitiösa kvinnor inom svensk gastronomi, och arbetar för en jämställd restaurangbransch. Fredrik Eriksson har från starten 2016 stöttat Stellagalan:

– Stellagalan visar att det finns många kvinnor som på ett betydelsefullt sätt bidrar till vår näring, inte bara de som lagar mat. För mig har det alltid varit en självklarhet att restaurangbranschen ska spegla samhället i stort, vad gäller könsfördelning, kulturell bakgrund med mera.

En årets matkreatörer på Kockarnas Krog, som även prisats på Stellagalan, är matentreprenören och bagaren Maria Printz:

– Stellagalan är ett jätteviktigt initiativ, vi behöver bli fler kvinnor på ledande positioner inom alla områden av svensk gastronomi. Att många kvinnor hoppar av sin yrkesbana på grund av att branschen är för enkönad är ett stort problem. Det har också konstaterats att kök med hög jämställdhetsnivå även blir mer framgångsrika.

Kockarnas Krog är en pop up-restaurang som bara kan besökas under Sthlm Food & Wine, 8-10 november på Stockholmsmässan.

Senaste numret