Kvinnlig TakeOver på Ekstedt, Pontus Atelier, Bloom in the Park och Koka

Ett gäng kvinnor i branschen tröttnade på diskussionen om det finns kvinnor i högre gastronomin och bildade TakeOver. En gästspelsturné där kockar – alla kvinnor – tillfälligt tar över köket på Ekstedt i Stockholm, Pontus Atelier 23 i Stockholm, Bloom in the Park i Malmö och Koka i Göteborg. 

Vi var lite trötta på debatten om att det finns så få kvinnor i köken, vi vill med detta istället ge de duktiga kockar som är kvinnor som faktiskt finns därute en möjlighet att visa upp sin kompetens och göra det vi är bra på, nämligen laga mat. Våra kockar skapar varsin rätt som tolkar restaurangens matfilosofi, så att de får visa sin personliga profil inom matlagning, säger Lisa och Linn, som har arbetat med planeringen av turnén sedan förra året.

Första etappen av TakeOver Sverigeturné – kvällarna då kvinnorna tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger – blir av tack vare samarbetet med restauranggrossisten Martin & Servera. Turnén drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som Kock-Linn på P3 och frilansande privatkock samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen.

TakeOver består av ett nätverk på femtio yrkesverksamma kvinnliga kockar inom den högre gastronomin . Idén till turnén uppkom förra året när åtta kockar – bara kvinnor – gästspelade på restaurang 19 Glas i Gamla stan på initiativ av Lisa Förare Winbladh. Kvällen blev snabbt fullbokad och gästerna var mycket nöjda. Då föddes tanken om att ”ta över” fler restaurangkök och skapa en plattform för kvinnliga kockar att synas med sin matlagning.

På bilden syns en av projektledarna – Lisa Lönner Pulkkinen.

Senaste numret