Krogbranschen: ”Det ingår inte i menyn att tafsa på personalen”

Anställda i hotell- och restaurangbranschen är särskilt utsatta för sexuella trakasserier på jobbet. Nu riktar facket en kampanj direkt till gästerna inför julbordssäsongen under hashtaggen #notonthemenu (det ingår inte i menyn att tafsa på personalen). Samtidigt samlas berättelserna från anställda i branschen i uppropet #vikokaröver , skriver Sydsvenskan.
De nordiska hotell- och restaurangfacken går i veckan ut med en gemensam kampanj med anledning av de kommande julborden. Med rubriken #notonthemenu vill de uppmärksamma att risken för restauranganställda att utsättas för sexuella trakasserier ökar under julbordstiden. Alkoholkonsumtionen är större än normalt och många i personalen är tillfälligt anställda.

Tidigare har fackförbunden försökt påverka arbetsgivarna men i den kommande kampanjen riktar man för första gången sitt budskap direkt till kunderna. På restauranger kommer det att finnas flygblad med texten: ”Ska du på julbord i år? Visa respekt för personalen. Sexuella trakasserier är inte ok.”
Hotell- och restaurangbranschen, ihop med vård och omsorgssektorn, sticker ut i statistiken om sexuella trakasserier.

– Det är mycket unga människor som jobbar i en utsatt miljö med gäster som är berusade, i kombination med att arbetsgivarna har väldigt lite fokus på frågan, säger Johan Svensson, regionansvarig på Hotell- och restaurangfackets region syd till Sydsvenskan.
Strax innan #metoo-rörelsen tog fart bestämde sig den framgångsrika kocken Isabella Morrone att berätta i ett blogginlägg om det hon varit med om under sina tolv år på  innekrogar i Stockholm.
”Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter”, skrev hon bland annat.
Efteråt har hon fått höra att hennes karriär har skadats på grund av inlägget. Många blev arga och tyckte att hon smutskastade branschen.
”Ska jag få höra att jag är en idiot för att en manlig kollega har tryckt sig emot mig så många gånger att jag knappt kan räkna?”, skrev hon i ett nytt inlägg någon månad senare, rapporterar Sydsvenskan.

Senaste numret