Joanna vann SM i kafferostning

Joanna Alm, vd på Drop Coffee, vann i helgen SM i kafferostning för tredje gången och kommer att representera Sverige i VM i kafferostning i Dubai. Tidigare har Joanna kommit tvåa, trea och fyra i VM. Under tävlingen bedöms rostarnas kunskap i att bedöma råkaffe, mäta rostningsgrad, teknik och smak.

– Sverige är högt ansett internationellt inom specialkaffe i världen. Varje år öppnar ett tiotal nya mikrorosterier i landet och gästerna på kaféerna blir alltmer intresserade av att veta var kaffet de dricker kommer ifrån. Att få representera Sverige  som kaffeland är stort, med så många skickliga kafferostare i landet, säger Joanna.

Under mästerskapen ska de tävlande rosta två olika sorters kaffe, det ena är en så kallad single origin där allt kaffe kommer från en gård, och det andra ett kaffe som är en blandning av kaffe från olika gårdar. Dessa bedöms blint av fyra internationella, certifierade smakdomare. Högst poäng får den som rostar godast. De tävlande får också poäng för att hitta smaker i olika kaffesorterna. Kafferostarna ska beskriva vilka smaker som finns och sedan presentera vilka smaker som de framhäver genom att rosta på ett visst sätt.

Senaste numret