Joanna bäst i kafferostning

Nu är hon på väg till VM efter vinst i SM.

Hur kändes det att vinna SM?
– Otroligt roligt! Kaffe-scenen i Sverige är stark och många rostare är i världsklass.

Hur tävlar man i kafferostning?
– Först bedömer man råkaffe. Nästa steg är att både rosta ett singelkaffe och en blend, som man blandar själv på plats. Detta bedöms efter vilken smakkaraktär man sagt att man vill att kaffet ska få samt efter hur man jobbat tekniskt. Sist är det en ren smaktävling där godast bryggda kaffe vinner.

Du har tävlat två gånger tidigare i VM. Hur ska du förbereda dig den här gången?
– Framförallt ska jag kolla vilken rostningsmaskin vi ska använda för att kunna träna på den. Och jag brukar egentligen aldrig jobba med blends så där måste jag öva och läsa på.

Du verkar i en mansdominerad bransch.
– Herregud – ja! Det finns många duktiga tjejer som jobbar i den, men när det kommer till att driva företag eller tävla syns de inte. I både SM och VM har jag varit den enda kvinnan som tävlat. Det är lätt att prata jämställdhet, men genom att ta plats kan jag vara en förebild – och såna behövs.

Ursprung och hållbarhet har hela tiden varit viktigt i din verksamhet, eller hur?
– Det stämmer. Visst måste kaffet vara gott, men det är ursprung och hållbarhet jag brinner för! Det är fantastiskt att följa producenter i flera år och med tiden se att vårt samarbete gör skillnad för dem i byarna. Jag jobbar alltmer direkt mot kaffebönderna och med råkaffe. Snart reser jag och besöker producenter i Guatemala och El Salvador.

Vilket är ditt eget favoritkaffe?
– Jag har alltid älskat kenyanskt kaffe, som också snart är i säsong, men Bolivia är mitt främsta kaffeland just nu – det är så spännande.
OM JOANNA ALM
Gör: Kafferostare och vd för Drop Coffee.
 Aktuell med: Ska tävla i VM i kafferostning i Shanghai.
Bor: Aspudden, Stockholm.
Uppväxt: I Dalarna.
Ålder: 29 år.
New York London

Frukostkaffe Tre-kaffe

Salt Sött

Morgon Kväll

Hund Katt

 

Text: Pia Bendel

Senaste numret