”Producenterna jobbar oerhört mycket för att inte gå i konkurs. Stöd finns men vi omfattas sällan eller aldrig av dessa.” 

Även de svenska lantbrukarna drabbas hårt när vi nu är mitt uppe i den andra vågen av smittspridning. Vi har pratat med lantbrukaren Johan Widing som driver Bokeslundsgården i Skåne om läget just nu. 

Hur påverkas du av nedstängningen av restauranger som sker i Köpenhamn i morgon?

”Det kom som en kalldusch för oss när beställning efter beställning ställs in. Vi jobbar långsiktigt och planen var att finnas med på Nomas meny december och januari. Men nu är allt väldigt osäkert.”

Hur stor del av din försäljning kommer från andra sidan sundet?

”Under några veckor nu har Köpenhamns restauranger varit vår absolut största kundgrupp eftersom flera av våra svenska restauranger så som Bastard och Sture har stängt. Vi är mitt uppe i vinterskörden och en varm november har gjort att vi kan skörda mycket grönt ute i trädgården fortfarande. Det känns väldigt tråkigt med de nödvändiga restriktioner som nu slår hårt mot våra restauranger och mot oss producenter som ofta går under i tystnad. Vår mångfald är det som har räddat oss med köttlådor av nöt och lamm direkt till konsument men också Airbnb och andelsbiodlare. Jag vill rikta ett stort tack till våra svenska restauranger som beställer från oss och grossister som gör sitt yttersta.”

Hur ser försäljningen just nu ut till dina svenska kunder?

”När det gäller vårt specialsortiment som Wasabi, Oca och Chili är det våra kunder på REKO-ringar runt om i Skåne som har köpt betydligt mer än tidigare. Dock är det väldigt tidskrävande när man startar kl 6:00 på morgonen och ibland inte är hemma förrän efter 21:00. Det funkar ett tag men nu har vi snart hållit på i ett helt år. Jag märker att många producenter är slitna och jobbar oerhört mycket för att inte gå i konkurs. Stöd finns men vi omfattas sällan eller aldrig av dessa.” 

Senaste numret