“Jag har grämt mig över den där makrillen!”

Louise Johansson är rutinerad i Årets Kock-sammanhang, med två finalplatser i bagaget. Hur laddar hon upp inför den tredje finalen?

Vad har du för bakgrund?
– Jag är uppvuxen i en liten ort utanför Göteborg. Jag satt ofta på köksbänken bredvid mamma när hon lagade mat. Hennes spagetti och köttfärssås är något bland det godaste jag vet än idag. Som trettonåring prenumererade jag på Allt om Mat, där började intresset på allvar. Så småningom vann jag Sveriges Mästerkock, skrev två kokböcker och började jobba på krogar i Göteborg och som matstylist. 2019 och 2021 tog jag mig till final i Årets Kock. I år är det dags igen!

Vilka råvaror arbetar du allra helst med?
– Jag är ju från Västkusten så skaldjur och fisk ligger mig varmt om hjärtat. Men jag älskar också det gröna köket.

Vad var lättast och svårast under kvalificeringstävlingen?
– Det lättaste var att skicka ut min tränade rätt, den var ju redan lagad flera gånger. Svårast var helt klart dag två. Jag har grämt mig över den där makrillen! Den blev inte bra och min kreativitet flödade inte som en brukade. För mig är det viktigt att vara fri i matlagningen och laga det som faller mig in, i stunden.Men jag brukar tänka, vad är det absolut godaste jag kan göra med den här råvaran? Det ska jag hålla mig till i finalen i oktober.

Hur har du laddat upp inför finalen?
– För mig har det varit viktigt att få vila i sommar för att få plats för ny kreativitet. Jag har också tränat en hel del fysiskt, just nu är löpning en viktig del för min uppladdning. Men framför allt är det så viktigt att bara ha roligt och skratta högt ibland, det tror jag är den viktigaste ingrediensen inför tävlingen.

Foto: Samuel Unéus

Senaste numret