“I och med att jag aldrig tävlat innan var det svårt att förbereda sig”

Markus Pettersson tävlar för första gången, och gör det med bravur. Den 19 oktober vet vi om det är han som står på prispallen.

Vad har du för bakgrund?
– Jag gick Hotell- och restaurangprogrammet på Tullholmsgymnasiet i Karlstad och tog studenten 2006. På den tiden var det väldigt svårt att få jobb som kock i Karlstad så jag och en polare från skolan åkte ner till Smögen på påsklovet och stoppade cv i alla brevlådor vi kunde hitta utanför restauranger. Det slutade med att vi båda två fick jobb på en restaurang i fiskauktionen. Efter det jobbade jag säsong på en massa olika platser i Sverige och Norge. Jag har varit allt från pizzabagare till thaikock. 2012 fick jag jobb på restaurang 28+ i Göteborg. I dag är jag köksmästare på Restaurant Signum.

Vilka råvaror arbetar du allra helst med?
– Jag älskar att jobba med allt från havet, men även grönsaker och vegetariska rätter. De senaste åren har såser och soppar blivit lite av min specialitet, och jag tycker att det är kul att experimentera med råvaror och smaker på ett otraditionellt sätt.

Vad var lättast och svårast under kvalificeringstävlingen?
– Det svåraste var nog all planering runt kvalet. I och med att jag aldrig tävlat innan var det svårt att förbereda sig för vad som väntade. Det är ett helt annat sätt att jobba på än på krogen. På grund av det var nog den oplanerade råvarukorgen det momentet jag tyckte var lättast. Där kunde man inte riktigt förbereda sig så mycket så det var mindre press där – det var bara att laga gött käk och ha kul.

Hur har du laddat upp inför finalen?
– Jag har lagt en del tid på testlagningar, men det är också viktigt att ha roligt när jag tränar och inte lägga för mycket press på mig själv. Jag har ju samtidigt ett fulltidsjobb att sköta så det handlar mycket om att ha kul och hålla sig lugn.

Foto: Samuel Unéus

Senaste numret