Hon gör karriär på Noma

FEM SNABBA med Jenny Löfgren som nu tar över som Kommunikationschef på Noma i Köpenhamn och därmed blir den tredje svensken på världens bästa restaurang.

Hur känns det att ta över en så viktig roll på en av världens bästa restauranger? – Jag började hos Noma första gången 2013, då i servisen. Jag hade sedan ett längre uppehåll från branschen och kom tillbaka till Noma som bokningschef 2020, så jag har känt organisationen länge. När Arve Krognes slutade fick jag chansen att ta över hans roll som kommunikationschef.

Finns det någonting du kommer att förändra, jämfört med hur Arve arbetade? – Jag tror det är viktigt att hitta sitt eget sätt att arbeta. Arve har skapat de allra bästa förutsättningarna för mig men framgent kommer jag att sätta min egen prägel på arbetet. Framförallt tror jag det är viktigt att vara sig själv när det kommer till att bygga och vårda relationer. För mig handlar det bland annat om att fokusera min tid och energi i miljöer och med människor som jag trivs och frodas i. Här är Noma den perfekta kontexten. 

Hur ser din roll ut? – Jag överser vår externa och interna kommunikation, och hanterar pressförfrågningar kring både René och restaurangen. Vi är ett relativt litet team, så jag är också involverad i flera saker, som exempelvis Noma Projects – vår plattform för att expandera Noma utanför restaurangen.

Från vilken del av världen får ni flest förfrågningar? – Utöver Europa är USA en stor marknad för oss. Flera asiatiska länder har fortfarande strama reserestriktioner, så vi har färre gäster härifrån i nuläget. När gränserna var stängda under pandemin hade vi nästan uteslutande lokala gäster. Jag tror det var viktigt för oss att ge danskarna möjligheten att besöka noma.

Just nu pågår det en debatt kring hur restauranger ersätter sina praktikanter, Noma är en av restaurangerna som fått kritik. – Det är en viktig fråga och något som vi har stort fokus på att förbättra. Vårt nya praktikprogram från årsskiftet är ett 6 eller 12 månader långt program med lön. Det är en ändring som vi har planerat under flera år, men som blev uppskjuten på grund av pandemin.

Senaste numret