Hedda Spendrup brygger öl till Stellagalan

Hedda Spendrup kommer att brygga en unik Stellaöl som serveras under galan 4 februari.

– Stellaölen ligger och puttrar sedan början av januari, berättar Hedda, i ett pressmeddelande. Jag ville ta fram en dryck som passar till mingel och har använt smaker som te, yuzu och honung. Den har vissa likheter med en av mina tidigare öl som jag kallade Afternoon Tea, men detta blir en ny, unik produkt för Stellagalan.

Att Spendrups sponsrar Stellagalan ser hon som en viktig utmaning.
– Här får vi chansen att stötta kvinnor inom restaurang, bar och gastronomi, branscher som är lika mansdominerade som vår egen.

Kvinnorna i ölvärlden har också börjat arbeta tillsammans för att spräcka mansdominansen bryggerinäringen. Senaste åren har bland annat Facebook-gruppen Ölgäris startats, ett forum där man kan få ställa frågor och få hjälp utan att bli mästrad eller mansplainad. Även grupper som Pink Boots Society och Crime City Brewers har samlat kvinnor för att utveckla öl tillsammans.

Hedda är certifierad bryggarmästare och utbildad på VLB (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin) i Berlin. Idag arbetar hon på Spendrups utvecklingsbryggeri i Vårby.

OM STELLAGALAN
Stellagalan, en gastronomisk gala enbart för kvinnor, arrangerades första gången i januari 2018. Stellagalan arbetar för att öka jämställdheten i den gastronomiska branschen och vill bidra till att skapa fler kvinnliga förebilder som kan attrahera unga kvinnor och stärka deras yrkesval.
Bakom Stellagalan står landets främsta kvinnliga professionella: kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer.

Senaste numret