Svenska Gastronomipriset 2017 – alla vinnare
Under måndagskvällen gick Svenska Gastronomipriset av stapeln på Operakällaren i Stockholm, inför 200 specialinbjudna gäster från restaurangbranschen. Under ceremonin presenterades ett antal priser där branschen själv fått rösta, där ingen extern jury varit inblandad. Huvudpriset med en prissumma på 50 000 kronor – SVENSKA GASTRONOMIPRISET – gick till konditorn My Feldt som driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.
– Jag blev så sjukt chockad och glad! Sen trodde jag att jag hört fel, så jag var tvungen att texta och fråga om jag verkligen skulle få priset eller om jag skulle dela ut det, jag vågade inte tro att jag hört rätt! säger My Feldt och fortsätter:
En annan av de stolta prisvinnarna var Anders Oskarsson som blev utnämnd till Konditorernas Konditor 2017. Han hade tidigare under dagen kommit tillbaka efter att ha tagit emot ett pris i Mexiko som Årets Konditor i världen.
– Det var sjukt stort, till och med den Mexikanska regeringen var där. Det var insane! Vi landade precis i Sverige, det var bara att slänga sig i duschen och sen ta sig direkt hit.
Anders passion för yrket började tidigt och på gymnasiet bestämde han sig för att läsa en utbildning där han kunde bli konditor. Väl på plats visade det sig dock att hans lärare tyckte att han var talanglös och på pappret har han idag en utbildning som styckare istället för konditor.
Känns det här som en stor revansch nu?
– Jag tror att har man en tanke och vision och ett jävlar anamma kan man komma hur långt som helst. Att det dessutom nu är mina kollegor ifrån branschen som har röstat fram mig är enormt ärofullt, säger Anders Oskarsson.
Svenska Gastronomipriset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Tidningen Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock och Kockarnas Krog 25 år i rad. Drygt 100 kockar i hela Sverige röstar på de fem kockar och fem krogar som de anser vara bäst i Sverige. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen. Under 2016 introducerades detta även för konditorer, servitörer och sommelierer som på samma sätt fått nominera de kolleger de anser vara bäst.
Kockarnas Kock 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)
- Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen
- Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm
- Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
- Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm
- Magnus Ek, Oaxen, Stockholm
- Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga, Stockholm
- Fredrik Johnsson, Volt, Stockholm
- Daniel Höglander, Aloë, Stockholm
- Adam Dahlberg, Adam/Albin, Stockholm
- Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
- Björn Frantzén, Frantzén
- Frida Ronge, TAK, Stockholm
- Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Stockholm
- Titti Qvarnström, Malmö
- Mikael Einarsson, Pontus Group, Stockholm
- Stefan Ekengren, Hantverket, Stockholm
- Tom Sjöstedt, Lilla Ego, Stockholm
- Mats Vollmer, Vollmers, Malmö
- Saori Ichihara, Stockholm
- Marcus Jernmark, Frantzén, Stockholm
Kockarnas Krog 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)
- Fäviken Magasinet, Järpen
- Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
- Esperanto, Stockholm
- Oaxen, Stockholm
- Gastrologik, Stockholm
- Volt, Stockholm
- Aloë, Stockholm
- Vollmers, Malmö
- Adam/Albin, Stockholm
- Operakällaren, Stockholm
- Matbaren, Stockholm
- Lilla Ego, Stockholm
- Punk Royale, Stockholm
- Sturehof, Stockholm
- Ekstedt, Stockholm
- Babette, Stockholm
- Upper House Dining, Göteborg
- Koka, Göteborg
- AG, Stockholm
- Krakas Krog, Gotland
Konditorernas Konditor 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
- Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn
- Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg
- Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm
- Frida Leijon, Leijon Stenungsbageri & Konditori
- Ted Johansson, Dessert och Choklad, Stockholm
- Per Klein Olsson, Lundbergs Konditori
- Magnus Johansson, Magnus Johansson Konditori, Stockholm
- Maria Grave, Margaretas Bröd och Bakverk, Mölndal
- Jan Hedh, Hedh Escalante Chocolatier, Malmö
- Daniel Roos, K-märkt, Stockholm
- Joel Lindqvist, Mat & Chokladstudion, Malmö
- My Feldt, Feldt’s Bröd & Konfekt, Halmstad
- Frida Bäcke, Restaurant Kontrast, Oslo
- Dorotea Malmegård, Stockholm
- Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
- Damien Foschiatti, Fosh Artisan Patisserie, Stockholm
- Sylvain Marron, Sylvain Marron Patissier & Chocolatier, Göteborg
- Sébastien Boudet, Stockholm
- Martin Isaksson, Chokladfabriken, Stockholm
- Josefin Gauffin, Tössebageriet, Stockholm
Konditorernas Konditori 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
- Fosh Artisan Patisserie, Stockholm
- Tössebageriet, Stockholm
- Lundbergs Konditori, Stockholm
- Vete-Katten, Stockholm
- Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn
- Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm
- Günterska Hovkonditoriet, Uppsala
- Feldt’s Bröd & Konfekt, Halmstad
- Artisan Bread, Karlstad
- Gunnarssons Specialkonditori, Stockholm
- Bageri Petrus, Stockholm
- Chokladfabriken, Stockholm
- RC Chocolat, Sigtuna
- K-Märkt, Stockholm
- Lindebergs Konditori & Bageri, Orminge
- Dessert & Choklad, Stockholm
- Wienercaféet, Stockholm
- Artipelag Konditori & Bageri, Stockholm
- Mat & Chokladstudion, Malmö
- Olof Viktors Bageri & Café, Glemmingebro
Servitörernas Servitör 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa servitörerna i Sverige)
- Carl Frosterud, Frantzén, Stockholm
- Ellinor Lindblom, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
- Johan Bengtsson, Volt, Stockholm
- Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp
- Hanna Wessman, Gastrologik, Stockholm
- Johan Agrell, Café Nizza, Stockholm
- Emelie Svensson, Spritmuseum, Stockholm
- Katarina Kaselli, Sensum, Stockholm
- Christina Wu Persson, Björk och Bambu, Göteborg
- Bodil Andersson, Långbro Värdshus, Älvsjö
- Sara Kalin, Pubologi, Stockholm
- Carolin Uggla, Restaurang Atelier, Göteborg
- Johan Lindberg, Ett Hem, Stockholm
- Alexander Bäckman, Nook, Stockholm
- Joakim Svensson, Lilla Ego, Stockholm
- Mathilda Flacht, Volt, Stockholm
- Emelie Zung-Hee Svensson, Agnes, Stockholm
- Emma Wennerberg, Spisa Matbar, Göteborg
- Mercedes Bachelet, Adam/Albin, Stockholm
- Emma Andersson Sjöstrand, Hörte Brygga, Skivarp
Servitörernas Serviceupplevelse 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa servitörerna i Sverige)
- Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
- Operakällaren, Stockholm
- Fäviken Magasinet, Järpen
- Talldungens Gårdshotell, Brösarp
- Koka, Göteborg
- Volt, Stockholm
- Rolfs Kök, Stockholm
- Esperanto, Stockholm
- Västergatan, Malmö
- Lilla Ego, Stockholm
- Krakas Krog, Gotland
- Café Nizza, Stockholm
- Gastrologik, Stockholm
- Spritmuseum, Stockholm
- Björk och Bambu, Göteborg
- Adam/Albin, Stockholm
- Nook, Stockholm
- Babette, Stockholm
- Fotografiska, Stockholm
- Sensum, Stockholm
Sommelierernas Sommelier 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
- Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö
- Fredrik Lindfors, Grand Hôtel, Stockholm
- Sören Polonius, Esperanto, Stockholm
- Robert Andersson, Hornstulls Bodega, Stockholm
- Fredrik Horn, Oaxen, Stockholm
- Anna Mellfors, Tranan, Stockholm
- Béatrice Becher, Folii, Stockholm
- Johan Agrell, Café Nizza, Stockholm
- Daniel Crespi, Djuret, Pubologi och Flickan, Stockholm
- Frida Hansson, Babette, Stockholm
- Lars Trogen, Gaston, Stockholm
- Fredrik Lundberg, Babette, Stockholm
- Anna Rönngren, Frantzén, Stockholm
- Emelie Zung-Hee Svensson, Agnes
- Carl Frosterud, Frantzén, Stockholm
- Johan Bengtsson, Volt, Stockholm
- Johan Andersson, Grand Hôtel, Stockholm
- Benjamin Hill, Sjömagasinet, Göteborg
- Fredrik Iveskär, Hornstulls Bodega, Stockholm
- Ulrika Karlsson, Krakas Krog, Stockholm
Sommelierernas Dryckesupplevelse 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
- PM & Vänner, Växjö
- Babette, Stockholm
- Hornstulls Bodega, Stockholm
- Djuret, Stockholm
- Operakällaren, Stockholm
- Folii, Stockholm
- Grand Hôtel, Stockholm
- 19 Glas, Stockholm
- Rolfs Kök, Stockholm
- Sturehof, Stockholm
- Eriks Vinbar, Stockholm
- Volt, Stockholm
- Tranan, Stockholm
- Nook, Stockholm
- Talldungens Gårdshotell, Brösarp
- Krakas Krog, Gotland
- Bar Centro, Göteborg
- Lyran, Malmö
- Gaston, Stockholm
- Sjömagasinet, Göteborg
CHEF OF THE CHEFS
- René Redzepi, Noma, Danmark
- Rasmus Kofoed, Geranium, Danmark
- Daniel Humm, Eleven Madison Park, USA
- Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Sverige
- Massimo Bottura, Osteria Francescana, Italien
- Alain Passard, L’Arpège, Frankrike
- Thomas Keller, The French Laundry, USA
- Grant Achatz, Alinea, USA
- Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Danmark
- Heston Blumenthal, The Fat Duck, England
CHEF OF THE CHEFS DANMARK
- René Redzepi, Noma
- Rasmus Kofoed, Geranium
- Mark Lundgaard, Kong Hans Kælder
- Nikolai Norregaard, Kadeau
- Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro
- Bo Bech, Geist
- Christian Puglisi, Relæ
- Torsten Vildgaard, Studio
- Søren Salin, The Salin Group
- Mikkel Maarbjerg, Kirk + Maarbjerg
CHEF OF THE CHEFS NORGE
- Esben Holmboe Bang, Maemo
- Tom Victor Gausdal, Smalhans
- Even Ramsvik, LAVA
- Sven Erik Renaa, Re-naa
- Heidi Bjerkan, Credo
- Mikael Svensson, Kontrast
- Eyvind Hellstrøm
- Odd Ivar Solvold
- Christopher Haatuft, Lysverket
- Ronny Kolvik, Arakataka
CHEF OF THE CHEFS FINLAND
- Toni Kostian, Grön
- Jari Vesivalo, Olo
- Filip Langhoff, Ask
- Eero Vottonen
- Erik Mansikka, Kaskis
- Tommi Touminen, Finnjävel & Demo
- Sasu Laukkonen
- Ilkka Isotalo, Ravintola C
- Ismo Sipeläinen, Finnjävel
- Markus Aremo, Regina
Årets Werner 2017
Privat sektor – Christer Lingström
Offentlig sektor – Linn-Linn Thun