Han lämnar Frantzén för Los Angeles

Hallå där Marcus Jernmark, som lämnar Frantzén i Stockholm för ett samarbete med Robert Sandberg i Los Angeles.

Vad gör du nu?

“Just nu laddar jag mina batterier i Spanien och gör det med min älskade dotter, fru och hund. Planen är att återvända till USA så fort det är möjligt, denna gången till Los Angeles. Jag vill stärka min närvaro och min relation till min dotter, som minst sagt har missat ett par år för många utan sin pappa. Dessutom så ska jag och Robert Sandberg testa våra vingar med ett “hospitality”-koncept som bygger på ett superexklusivt format. Och när jag säger exklusivt så menar jag inte limiterat till ett “fine dining” format. Vi kommer att dela med oss om vår process och förtydliga vår vision längs med resan.”


Hur känns det att sluta på Frantzén?

“Lite underligt är det ju såklart när man jobbat så mycket och så nära personer. Efter så lång tid upplever man sig själv vara förankrad i varumärket. Vem är man egentligen och hur presenterar man sig själv? Ja, det får framtiden avgöra. Men att det är rätt tid för mig råder det ingen tvekan om. Mina kollegor på Frantzén var redo att ta klivet och restaurangen är på en mycket bra plats. Det hade inte varit någon skillnad om jag lämnat för ett år sedan, eller om ett år. Och den känslan talar ju för att det är helt rätt att ta nästa steg.Tråkigt att lämna något man älskar, men fint att göra det med all den kärleken man fortfarande har och har fått längs med vägen.”


Vad tar du med dig från Frantzén?

“Förhoppningsvis får jag med mig det mesta, men om jag ska ta med mig något speciellt som jag tror har format den restaurangen till det bättre så är det tydliga målsättningar, kontinuerliga uppföljningar och att ALDRIG ta personal för givet, utan att se individen. Mat, dryck och miljö är något som vi gör bra, men vad Frantzén verkligen ÄR – så är det en mötesplats mellan vår personal och gäster. Vi förändrar aldrig människor, fokus är att få dem trygga med sin kunskap och i sitt hantverk. Under Frantzén-åren har saker blivit betydligt mycket mindre ängsligt och jag har – med hjälp av Björn och alla mina kollegor – odlat ett mycket större självförtroende. Och tack vare det så vågar jag söka smak och kvalitet utan att behöva “imponera” eller verka kreativ i matlagning där de mest basala teknikerna eller råvarorna ska användas.”

Senaste numret