“Jag känner mig både glad och nervös”

I morgon kl 8.00 öppnar bokningarna till Vyn Restaurant – Daniel Berlins nya, efterlängtade restaurang på Österlen i Skåne. Öppningen är den 25 oktober, två år efter stängningen av Daniel Berlin i Skåne Tranås. Restaurangvärlden fick tag i en nervös, men förväntansfull Daniel Berlin.

Hur känns det så här dagen före?
– Jag känner glädje, blandat med nervositet och en känsla av att vi är riktigt nära nu!

Vad är du mest nervös för?
– Jag vill ju att det här ska bli en framgångsrik restaurang; gastronomiskt och ekonomiskt såklart, men också för mina medarbetare. Allt hänger ihop!

Vad har varit svårast under processen?
– Att hålla ihop ett så här stor projekt, från A till Ö. Det är första gången för mig. Att både hantera byggare och hantverkare, till utveckling av meny och rekrytering av medarbetare. Men det har gått bra, jag har hittat en balans tycker jag. Nu ska det bli skönt att få träffa alla gästerna!

Ni öppnade Mat- och vinbaren redan nu i somras, hur kändes det?
– Det har varit kul, men också viktigt för oss. Det här är ju en enklare miljö där matlagningen är betydligt friare, utan regelverk. Bara lustfyllt! Och det kommer den fortsätta att vara. Den är helt integrerad i helheten och en bidragande orsak till att vi kan jobba hållbart med råvaror och ta vara på hela djur och så vidare. Den ska bli rolig att följa!

Berätta om vilka som är med från start
– Det är många såklart! Tom Swanborough är Head Chef, han kommer senast från Maaemo i Oslo. Sara Johansson blir Sous Chef, hon var tidigare på Oxenstiernan i Stockholm. Joakim Blomster, tidigare på Fat Duck och Kong Hans i Köpenhamn, blir Wine Director. Och Benjamin van Stellingwerff är Restaurangchef, han kommer från Ruths i Malmö. Emil Liljert är Administrativ chef. Amanda Åström är ansvarig för Hotell och bokning. Sara Haij är Food & Winebar Manager. Och Viola Gallo är Pastrychef, hon har bland annat varit på Aska i New York och Stand Restaurant i Budapest.

Hur mycket har ni kvar att göra innan öppningen?
– Om du kommit hit nu, skulle du skaka på huvudet och säga ”det här kommer aldrig att gå”. Det är fortfarande en byggarbetsplats. Men vi kommer att klara det, allt går enligt plan!

Hur många gäster kan ni ta emot varje kväll?
– Vi har 30 sittplatser i huvudmatsalen och sedan 36 platser i Mat- och Vinbaren. Dessa kan inte förbokas, det är bara drop in. Sedan har vi dessutom ett privat rum där vi kan ta emot mellan 7 och 24 gäster. Det ligger en trappa upp, med en helt magisk utsikt!

Berätta om menyn
– Det blir 14-16 serveringar. Relativt rustika rätter. Jag vill att gästerna ska ”äta” mat och ”dricka” vin, inte ”smaka” mat och ”smaka” vin.

Och priset?
 -Vi tar 3500 kronor för menyn, sedan 2500 kr för det enklare vinpaketet.

Foto: Miriam Preis

Senaste numret