Frantzén flyttar till ny adress. Läs vår intervju med Björn Frantzén!

På tvåstjärniga restaurangen Frantzén serveras den sista menyn i Gamla stan 9 juli. Krogen återuppstår dock redan tidigt 2017 på en ny adress. Vi fick en pratstund med en lugn, glad och taggad Björn Frantzén.

Text Pia Bendel

Vilken nyhet! En sportfråga: Hur känns det att ni ska flytta?
– Jag ser fram emot det men visst är det med blandade känslor. Under åtta års tid har jag tilbringat mer tid på restaurangen i Gamla stan än med min familj. Men vi har redan gjort två ombyggnationer som har varit lyckade, nu kommer vi inte längre på de 92 kvadratmeter som finns där.

Vad är det ni vill åt med nya lokaler mer än att det praktiska?
– Rent gastronomiskt kommer vi exempelvis kunna jobba med öppen eld vilket inte är möjligt där vi är i dag. Vi kommer också få en annan, bättre helhetskänsla i och med att vi får mer utrymme. Det kommer att finnas en lounge exempelvis. Antalet sittplatser blir detsamma och vi tar naturligtvis med oss allt som är bra – atmosfären, energin, spellistan. Vi gör detta också mycket för våra stammisar som förtjänar det. Ingen mer kö till toaletten, vi kan kontrollera inomhustemperaturen, sådant vi inte kan påverka i dagsläget.

Följer all personal med?
– Ja, när vi berättade detta igår var alla superpeppade. Till och med personer som har flaggat att de kanske ska sluta hänger med. Det är skitkul – de är så jäkla lojala!

Roland också (äldre man med elegant hatt och ytterrock som först tar emot alla gäster)?
– Det vet jag inte men jag hoppas det! Han är en del av oss. Han verkade taggad under informationsmötet.

Kan du säga något om den nya adressen?
– Inte i dagsläget eftersom vi nu har fullt fokus på att göra de sista två månaderna i Gamla stan till de bästa i restaurangens historia.

Har du planerat det här länge?
– Ja, och jag ser fram emot den tid vi har framför oss utan service då jag, Marcus Jernmark och Viktor Westerlind kommer att utveckla gastronomin och får möjlighet att nörda ner oss i det. Vi kommer också att resa en del, till USA och Japan bland annat, och göra annat vi aldrig hinner annars. Privat kommer familjen att flytta och barnen ska byta skola, jag kommer att ha mer tid för dem vilket känns bra.

Du och köksmästaren Marcus Jernmark verkar ha funnit varandra?
– Ja, och han går också in som partner i och med detta. I sammanhanget kan jag nämna att när vi nystartar kommer vi bara att ha öppet fyra dagar i veckan som en del i ett hållbarhetstänk.

Jag kommer ihåg Frantzéns första meny, en del har hänt sedan dess!
– Man tror att man är färdig när man öppnar en restaurang men så är de inte. Med åren blir man enklare i sina rätter, men utan att enkelt egentligen är enkelt, snarare rakare.

Det händer mycket i hela er koncern med popuper i både Gamla stan och Dubai, är ni i en god fas?
– Ja, det är jäkligt kul nu! Det är roligt att jobba med samma människor under en lång tid. Många har mognat och fått erfarenheter. Jim Löfdahl som var skitung när han började hos oss driver nu en restaurang på ett femstjärnigt hotell i Dubai, och Viktor Westerlind ansvarar för våra popuper här. Det är skoj och ett sätt att fortsätta arbeta tillsammans samtidigt som de får möjlighet att utvecklas och stå på egna ben.

Kommer du att sälja lokalen i Gamla stan?
– Det kan jag inte av emotionella skäl. Ägaren till Mistral, restaurangen som låg här innan, sålde den till mig trots att han hade flera intresserade köpare eftersom han förstod att jag skulle fortsätta hålla fanan högt. Det fattade jag inte då eftersom jag tänkte affärsmässigt, det gör jag nu. Lokalen stannar inom koncernen.

Senaste numret