“För mig handlar det inte om pengar”

Vi fick en pratstund med Jessie Sommarström, som den 1 april börjar på sitt nya jobb på Sodexo.

Grattis till nya jobbet, berätta vad du ska göra!
Jag blir Head of Food Services på Sodexo och får det gastronomiska ansvaret när företaget ställer om för att bli ledande inom hållbara måltider. Det är en resa jag ser framemot att göra tillsammans med dem!

Vilket kap dom har gjort, hur lyckades dem?
Jag vill bidra till att skapa förändring. Sodexo serverar årligen 14 miljoner måltider i Sverige, cirka 11 miljoner av dem lagas till den offentliga sektorn. Sodexo har en stark värderingsgrund med högt uppsatta hållbarhetsmål och det var det som avgjorde det.

Hur stor betydelse har lönen?
För mig handlar det inte om pengar, det handlar om värderingar och att kunna driva det jag tycker är viktigt. Där vi är idag med den ekonomiska situationen, klimatet, klyftorna som ökat markant i samhället och allt som händer runt om i världen – då känns detta extremt viktigt NU, och det räcker inte med att bara prata om det, du måste även jobba för det och där tror jag verkligen att Sodexo kan göra en stor skillnad.

Och du brinner extra mycket för skolmåltider?
Ja, eftersom de är så viktiga för att utjämna de skillnader och ojämlika förutsättningar som barn och ungdomar har idag. Om du inte äter bra så är det svårt att nå bra resultat i skolan. Min framtidsvision är att ALLA barn ska ha möjlighet att äta god mat som är lika hållbar som näringsriktig inte bara i Sverige utan förhoppningsvis, på sikt, även globalt. Och Sodexo är ju ett globalt bolag.

Du har en lång bakgrund som kock och gastronomiskt ansvarig – och 2022 vann du Årets Kock. Hur har du nytta av din kunskap när du kommer till Sodexo?
Det är för tidigt för mig att svara på, det får tiden utvisa. Jag hoppas jag kan bidra med min gastronomiska spets, men jag tror också att de kan ge mig mycket kunskap. Det här kommer vara väldigt utvecklande för mig!

Senaste numret