Fäviken och Frantzén har tio-i-topp-placeringar på OAD-listan 2018

 I år rankas Schloss Schauenstein som Europas bästa restaurang enligt Opinionated About Dining’s 2018 Top 100+ European Restaurants List, men redan på andra plats hittar man Fäviken Magasinet och på nummer 8 Restaurant Frantzen. Totalt är sju svenska restauranger med på listan i år.

Magnus Nilssons Fäviken är tvåa för andra året i rad, följd av Victor Arguinzoniz Etxebarri i Spanien. Alain Passards restaurang L’Arpege som låg i toppen (1) 2016 och 2017 har flyttat ner till nummer 4.  Femteplatsen intas av Eneko Atxas Azurmendi.

– Vad jag gillar med listan i år är att det är många nya restauranger som tillkommit, som Kobe Desramaults Chambre Séparée och Björn Frantzéns Restaurant Frantzén, båda debuterar bland de tio bästa, säger listans grundare Steve Plotnicki.

Hela listan hittar du HÄR.

Om OAD
OAD har ett system som är baserat på röster av de medlemmar som reser världen runt för att få matupplevelser. Systemet är baserat på statistik och transparens och klassificeringen av restauranger är bygger på de rankningar som medlemmarna ger. Varje medlem påverkar resultatet genom det antal restauranger hen har besökt och den nuvarande rankningen av de restaurangerna. Vid slutet av varje år rankas restaurangerna med hjälp av en kombination av data som bygger på vilka sorter av recensioner de har fått, hur många som har besökt dem, och om besökarna under året har ökat eller minskat.

Matjournalisten Jay Cheshes diskuterar OAD’s sätt att ranka restauranger HÄR.

Om Steve Plotnicki
Steve Plotnickis passion för mat har alltid varit en stor del av hans liv, även om det inte alltid varit hans karriär. Han var en framgångsrik gitarrist och låtskrivare och skapade Profile Records i 1981. 2003 lanserade han ett diskussionsforum som utvecklades till  bloggen Opinionated About Dining. 2007 utformade han en enkät för läsarna och publicerade en bok på 56 sidor som listade de 100 bästa restaurangerna i Nordamerika och Europa.

Senaste numret